21

KRO-NCRV heeft financiële meevaller, mag goede doelen niet steunen

Fusieomroep heeft een overschot van bijna een miljoen euro … Om te voorkomen dat geld terugvloeit in staatskas, doneert het geld aan goede doelen

De fusieomroep KRO-NCRV heeft een financiële meevaller van zo’n 900.000 euro. Om te voorkomen dat dat geld terugvloeit naar het ministerie, geeft de omroep het nu uit aan de eigen leden en goede doelen. Tot weerzin van het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur, die opheldering eisen.

In oktober kwam KRO-NCRV erachter dat ze een financiële meevaller hebben. Dit jaar zou daardoor bijna 900.000 euro meer te besteden zijn. Overschotten dienen aan het eind van het jaar naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap terug te vloeien, om dat te voorkomen maakt de omroep het geld nu alsnog op.

Het AD somt op waaraan het geld wordt uitgegeven:

“Een trouw lid heeft bij ons een warme plek,” staat er op de kaart die leden ontvingen bij een fleecedeken, waar in totaal bijna 300.000 euro aan is besteed. Vrijwilligersorganisatie De Zonnebloem kan 120.000 euro bijschrijven op haar rekening en mag twee auto’s, ter waarde van 40.000 euro, laten rondrijden. Kinderbibliotheek My Book Buddy krijgt bijna 30.000 euro.

Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur, vindt het niet kies.

“Omroepen zijn er om programma’s te maken. Geef dat geld uit aan een documentaire of aan personeel.”

Oud-medewerkers en huidige medewerkers – allen anoniem – doen nu hun beklad in het AD. Na de ontslagronde, die plaatsvond vanwege de bezuinigingen op de publieke omroepen, zou het nu ‘extra wrang’ zijn dat er zoveel geld gaat naar goede doelen. Ook de keuze voor De Zonnebloem, waar hoofd journalistiek Leo Fijen in het verleden bestuurslid is geweest, wordt gehekeld. “Omroep-bobo speelt nu voor Sinterklaas bij een stichting waar hij zelf bestuurder is geweest,” aldus een anonieme een programmamaker.

Het Commissariaat voor de Media geeft de omroep 10 werkdagen om met tekst en uitleg te komen. Volgens de NPO is er vooralsnog niets aan de hand. De omroep heeft er mede vanwege het 90-jarig jubileum voor gekozen trouwe leden een presentje te geven en twee goede doelen te steunen.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)