30

Kroatië bereidt zich voor op enorme toestroom asielzoekers

Nu Hongarije de grens met Servië heeft dichtgegooid, zoeken vluchtelingen naar een alternatieve Balkanroute

Omdat Hongarije de grens met Servië heeft gesloten, zien vluchtelingen zich genoodzaakt op zoek te gaan naar een andere route. Steeds meer mensen proberen nu via Kroatië Noordwest-Europa te bereiken.


Bussen vol vluchtelingen die eerder nog vanaf de grens tussen Servië en Macedonië naar het noorden reden, worden nu omgeleid.  De nieuwe bestemming luidt ‘Sid’, een stadje aan de westelijke grens. Weg van de met prikkeldraad omhangen hekken die Hongarije heeft opgesteld nadat het land de noodtoestand uitriep en de grenzen potdicht gooide. De vluchtelingen zien geen andere optie dan te kiezen voor een alternatieve Balkanroute; die via EU-lid Kroatië.

De route is niet nieuw, maar wordt al langer gebruikt als doorgang naar Noordwest-Europa. Maar niet eerder probeerden zulke grote aantallen op die plek de grens over te steken. Terwijl Kroatië zich opmaakt voor de enorme toestroom van vluchtelingen, heeft de Servische minister van Binnenlandse Zaken Nebojsa Stefanovic gezegd dat het besluit van Hongarije om de grenzen te sluiten, onhoudbaar is:

‘Het is uiteraard onze taak Servië zo veilig mogelijk te houden, maar het is ook onze taak om voor deze mensen te zorgen en erop toe te zien dat we humaan blijven. Maar dit is een Europees probleem, dit is niet iets dat makkelijk opgelost kan worden. Geen enkel Europees land kan dit in z’n eentje.’

Hongarijes premier Viktor Orbán, heeft laten weten achter zijn besluit te staan de grenzen dicht te gooien. Volgens de nationalist volgt hij slechts de vastgestelde asielregels: ‘Als iemand beweert een vluchteling te zijn, dan vragen we hem of hij asiel heeft aangevraagd in Servië. Heeft hij dat niet gedaan, en Servië is een veilig land, dan zullen we hem weigeren.’ Wie toch de grens oversteekt, zal door de Hongaarse overheid strafrechtelijk worden vervolgd. 

Tot nu toe zijn al zo’n 200.000 asielzoekers de grens met Hongarije overgestoken, op de vlucht voor het geweld in eigen land. Vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht dat dat aantal nu weliswaar zal dalen, maar maakt zich grote zorgen om de grote aantallen mensen langs de grens die nu nergens naartoe kunnen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (30)