Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kroatië kiest sociaal democraat tot president

  •  
11-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wienen300.jpg
Ivo Josipovic wint met ruime meerderheid, ondanks steun van de kerk voor zijn rivaal
De sociaaldemocraat Ivo Josipovic (52) wordt de nieuwe president van Kroatië. Bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag heeft hij 60,3 procent van de stemmen gekregen. Dat heeft de Kroatische kiescommissie zondagavond laat bekendgemaakt.
Zijn rivaal Milan Bandic (54), burgemeester van de hoofdstad Zagreb, wist slechts 39,7 procent van de stemmen te vergaren, ondanks de steun van de invloedrijke Rooms-Katholieke Kerk. Bandic was net als Josipovic lid van de SDP, maar toen hij zich op eigen houtje kandidaat stelde voor het presidentschap werd hij geroyeerd.
De niet-kerkelijke Josipovic is hoogleraar in de rechten en componeert daarnaast klassieke muziek. Hij is voorstander van de toetreding van Kroatië tot de Europese Unie. Het land is sinds 2004 kandidaat-lidstaat van de unie. Josipovic volgt Stjepan Mesic op. De functie van staatshoofd is voornamelijk ceremonieel.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.