23

Kroes negeert motie Europarlement

Eurocommissaris weigert openheid van zaken over Acta-handelsakkoord dat namaakproducten moet bestrijden, maar intussen ook privacy dreigt te schenden

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil niet dat het Europarlement zich bemoeit met de onderhandelingen voor het geheime en omstreden Acta-handelsakkoord. Handelsbelangen zouden op het spel staan, volgens Kroes.
Volgens het Europese Parlement (EP) is echter ook de privacy van Europees staatsburgers in het geding. Het parlement eist dan ook dat alle stukken over het akkoord openbaar worden gemaakt.

Het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Acta) is officieel bedoeld om namaak van producten te bestrijden, zo meldt Trouw zaterdag. Maar uit gelekte stukken is duidelijk geworden dat er ook nadrukkelijk wordt gesproken over maatregelen tegen het ruilen van muziek en films op het internet. Dat kan tot vergaande beperking van de vrijheid en privacy op het internet leiden.

De onderhandelingen voor het akkoord worden in het geheim gevoerd. Leden van het Europees Parlement krijgen geen inzage. Bedrijven daarentegen mogen wel over de schouders van de onderhandelaars meekijken en invoed op de gang van zaken uitoefenen.

Deze week maakte het EP duidelijk dat het die gang van zaken niet langer accepteert. Met 663 voor en 13 stemmen tegen is een motie aangenomen waarin de Europese Commissie wordt opgedragen de Acta-stukken openbaar te maken en geen akkoorden te tekenen die de privacy en vrijheid van Europese burgers aantast.

Eurocommissaris Kroes heeft de Europese Commissie echter opgedragen om niet op deze eis in te gaan.

Lees hier meer

.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)