110

Kroes: ‘Verhofstadt onze man in Brussel’

VVD-prominent opent aanval op eurosceptische Bolkestein-vleugel ... Fileert VVD-Kamerlid en Europa-woordvoerder Verheijen

Neelie Kroes, vicepresident van de Europese Commissie en prominent VVD’er, stelt zich pontificaal op achter de Belgische liberaal Guy Verhofstadt als opvolger voor de Commissie-voorzitter José Manuel Barroso. VVD-Kamerlid Verheijen noemde Verhofstadt vorige week ‘een grote gevaar dan Le Pen’ en kreeg daarvoor toen bijval van Frits Bolkestein. Verheijen nam zijn woorden later terug.


Neelie Kroes over VVD, Europa en populisme door Joop-nl
Neelie Kroes

Update 12:50

Ook in Buitenhof keerde Kroes zich tegen de knieval van de VVD voor het populisme. Volgens haar wordt Verhofstadt vaak verkeerd begrepen door Nederlanders. 

Eerder:

In een interview met de Vlaamse krant De Morgen spreekt Kroes in niet mis te verstane bewoordingen haar steun uit voor Verhofstadt, die groot voorstander is van een verdere versterking van de Europese Unie. Ze noemt de Vlaamse liberaal en voormalige premier van België die drie kabinetten leidde een groot politicus met een enorme staat van dienst “en een track record dat Verheijen waarschijnlijk nooit zal realiseren”:

Kroes zegt zich blauw geërgerd te hebben aan de uitspraken van haar partijgenoten Mark Verheijen en Frits Bolkestein. De eerste beweerde op de Nederlandse radio dat Verhofstadt gevaarlijker is voor het draagvlak van Europa dan populisten als Geert Wilders. Ook Frits Bolkestein, gewezen VVD-toppoliticus, spaarde zijn kritiek niet. In het populaire Nederlandse tv-programma ‘Pauw & Witteman’ zei hij dat het voluntarisme van Verhofstadt hetzelfde is “als blaffen tegen de maan”. Uitspraken die Kroes haar partijgenoten plat populisme doet verwijten. “Iedereen heeft wel eens een ongelukkige dag, maar die uitspraken van Verheijen vond ik een absolute misser.

De Morgen: Neelie Kroes: “Verhofstadt is onze kandidaat om Barroso op te volgen”
Eerder op Joop: VVD: eurofielen grotere bedreiging Europa dan Le Pen

cc-foto: Lisbon Council

Geef een reactie

Laatste reacties (110)