7

Kroes: WTO moet Chinese internet-censuur aanpakken

'Vrijheid moet wederkerig zijn'

Neelie Kroes, vice-president van de Europese commissie en belast met de Digitale Agenda van de EU, wil de internetcensuur van China aanpakken als belemmering van de vrije handel. Volgens haar moet de kwestie daarom opgelost worden binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Kroes zei dat maandag tegen journalisten tijdens een bezoek aan Tudou, de populaire door de Nederlander Marc van der Chijs opgezette Chinese variant van YouTube.

China blokkeert tal van internationale internetdiensten als Facebook, Twitter en Flickr met behulp van de zogeheten Great Chinese Firewall. Kroes wil daar een einde aan maken. Ze zegt dat Europese bedrijven eerlijke toegang tot de Chinese markt moeten hebben en andersom. “Het moet wederkerig zijn.” Daarom wil ze de internetbeperkingen aan de orde laten stellen binnen de WTO. Die organisatie stelt zich tot nu toe op het standpunt dat China recht heeft te censureren.

Volgens Kroes zijn sites als Tudou een wapen van de jongere generaties in de strijd tegen de communistische censuur. Tudou is gedwongen zich aan de staatsrichtlijnen te houden en verwijdert volgens eigen zeggen maandelijks zo’n 100.000 video’s wegens seksuele of ongewenst politieke inhoud, meldt Reuters.

cc-foto: Marc van der Chijs – Kroes op bezoek bij Tudou met rechts van haar Marc van der Chijs

Geef een reactie

Laatste reacties (7)