46

Kroket in de kantine is de sigaar

Nieuw onderzoek zou wel eens het einde van de vette, zoute kroket in de bedrijfskantine kunnen inluiden

Ze zijn mateloos populair, de kroketten in de kantine. Maar gezond zijn ze natuurlijk niet. En omdat de overheid wel wil dat we dat zoveel mogelijk zijn, start de Vrije Universiteit Amsterdam een onderzoek om te kijken hoe mensen verleid kunnen worden de kroket te laten staan en een lichtere lunch te nuttigen.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad donderdag. Samen met Veneca (Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties) gaat de VU vanaf volgend jaar experimenteren met manieren om mensen te verleiden gezonder te eten tijdens de werklunch. Ongezond eten wordt duurder, het aanbod ongezond eten kleiner en het wordt lastiger te vinden.

De proef wordt georganiseerd in 30 bedrijfskantines. De ene helft van die kantines blijft zoals hij altijd was, in de andere helft van de kantines worden de nieuwe plannen doorgevoerd.

Liesbeth Velema, onderzoeker aan de VU Amsterdam in het AD: “De gezonde keuzes liggen in de geselecteerde bedrijfsrestaurants in het zicht en vooraan en de frituur staat om het hoekje. Daarnaast zijn ook de hoeveelheden van belang. Er zijn bijvoorbeeld drie soorten brood: volkoren, bruin en wit. Dan liggen er dadelijk tien sneetjes volkoren, tien sneetjes bruin en twee sneetjes wit. Zo willen we de mensen verleiden om niet voor het witte brood te kiezen.”

De onderzoekers willen vooral geen weerstand met de nieuwe maatregelen oproepen, iets wat vaak gebeurt als de vette gerechten ‘opeens’ van de menukaart verdwijnen. Dat valt slecht bij de medewerkers, die vinden dat ze zelf moeten kunnen bepalen wat ze eten.

Lees hier het bericht uit het AD.

CC foto: Universiteitskrant Univers

Geef een reactie

Laatste reacties (46)