Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Krol smijt Iraanse kerstattentie in prullenbak, biedt geen excuses aan

  •  
26-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8405325392_22819701ed_k
50Plus-partijleider Henk Krol heeft geen spijt dat hij een zakje Iraanse pistachenootjes voor de draaiende camera’s van Powned in de prullenbak mikte. In Iran is men beledigd om de actie, maar Krol wil naar eigen zeggen best sorry zeggen, maar excuses aanbieden? ‘Dat vind ik een stapje te ver.’
Wat was er gebeurd: de ambassadeur van Iran had als kerstattentie een zakje pistachenoten uit zijn land cadeau gedaan aan alle fractievoorzitters en buitenlandwoordvoerders. Henk Krol rook onraad en ging op onderzoek uit. En zo ontdekte Henk Krol op basis van geheel eigen onderzoeksresultaten dat de nootjes alleen cadeau waren gedaan aan mannen en niet aan vrouwen. Als statement voor gelijke rechten gooide hij zijn kerstattentie daarom voor het oog van de camera in de prullenbak. ‘Het is idioot als je de vrouwelijke Kamerleden overslaat,’ zei Krol ferm. ‘Nou, bij mij heeft hij zich vergist.’
Alleen, Henk Krol had een onderzoek van likmevestje uitgevoerd en had het derhalve bij het verkeerde eind. Zoals gezegd, het kerstcadeau werd overhandigd aan álle fractievoorzitters en buitenlandwoordvoerders, man en vrouw. Het weggooien van de kerstattentie door Krol werd tot in het Iraanse parlement veroordeeld. De Iraanse parlementariër Hossein Naqavi Hosseini noemde het zelfs ‘een onmenselijke reactie op een onmenselijke daad’. De ambassade zou vanuit Iraanse-Nederlanders geluiden hebben ontvangen dat excuses van Krol gewenst zijn. Maar dat doet de 50Plus-leider dus niet. Krol zelf ziet namelijk zijn actie in een breder perspectief. Op het Radio 1 Journaal zei hij dinsdagochtend :
"Als ik zie dat het zelfs een discussie is geworden in het Iraanse parlement, dan denk ik: oei, je hebt dus wel een hele gevoelige snaar geraakt. En als dat het begin is van een discussie die zorgt voor iets beters, dan ben ik oprecht heel blij."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.