5

Krol sleept ambtenaren OCW mee in val

Stichting Gay Krant doet strafrechtelijk aangifte tegen Henk Krol én ambtenaren van OCW wegens o.a. oplichting

De bestuurders van stichting Vrienden van de Gay Krant voelen zich niet aansprakelijk voor de subsidiefraude door Henk Krol en slaan terug met een strafrechtelijke aangifte. Bovendien zou niet alleen Krol schuldig zijn aan de subsidiefraude, maar ook een of meerdere ambtenaren van het ministerie van Onderwijs. Dat stelt de stichting in een meervoudige aangifte bij het Openbaar Ministerie wegens oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en omkoping.

50Plus-Kamerlid Henk Krol ligt al maanden onder vuur om de financiële puinhoop rond de ondergang van de Gay Krant. Krol, tot vorig jaar voorzitter van de stichting, zou op grote schaal subsidiegeld van het Rijk hebben misbruikt. Subsidies ter waarde van 3 ton – aangevraagd voor een gelieerde stichting die homo-emancipatie beoogt te bevorderen – blijken grotendeels aan andere zaken besteed, voornamelijk aan het overeind houden van de noodlijdende Gay Krant. Krol zou daarnaast geld van de stichting hebben gebruikt voor de website van 50Plus.

De aangifte is mede gericht tegen ‘nog onbekende ambtenaren’ van het ministerie wegens ‘het behulpzaam zijn bij verduistering van publieke gelden, vervalsing van administratie en omkoping’. Zij zouden Krol ‘opzettelijk’ in de gelegenheid hebben gesteld om valse subsidieverzoeken in te dienen, die daarna ‘zonder vragen, onderzoek en verantwoording’ zouden zijn toegekend. De bestuurders van de stichting claimt ‘sporen van doelbewuste malversaties’ te hebben gevonden. Advocaat Oscar Hammerstein noemt het bijvoorbeeld opvallend dat 2008 en 2011 subsidies ter waarde van ruim 200.000 euro ‘binnen ongekend korte tijd’ werden toegekend.

Het ministerie heeft de subsidies ondertussen stopgezet en vordert ruim 2 ton terug van de stichting, maar de huidige bestuurders voelen zich niet aansprakelijk en proberen op hun beurt dat bedrag via een civiele procedure op Krol te verhalen. Vandaag werd een dagvaarding tegen hem uitgbracht en vorige week werd beslag gelegd op twee huizen van Krol.

Cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (5)