34

Kroondomein gesloten ondanks wens Tweede Kamer voor openstelling

Ondanks de wens van de Tweede Kamer is permanente openstelling van het Kroondomein, het bos rondom paleis Het Loo, geen uitgemaakte zaak. Vanaf vandaag is het gebied weer afgesloten voor het publiek, wat iedere jaar gebeurt tussen half september en kerst. Het is de traditionele periode dat leden van de koninklijke familie jagen op wild dat op het landgoed leeft.

Het gebied kent een grote biodiversiteit, de totale oppervlakte beslaat zo’n 10.400 hectare. Het is eigendom van de zittende monarch, in dit geval koning Willem-Alexander. Volgens Faunabescherming, dat vandaag een demonstratie organiseerde om de wens het bos het hele jaar open te houden kracht bij te zetten, kwamen zo’n tweehonderd demonstranten opdagen.

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten liet onlangs aan de Tweede Kamer weten een motie die eerder dit jaar was aangenomen op initiatief van de Partij voor de Dieren, niet kan worden uitgevoerd. Ze zegt geen mogelijkheden te zien de huidige situatie aan te passen. De Partij voor de Dieren vindt al jaren dat er gehoor moet worden gegeven aan de wens van toenmalig koningin Wilhelmina, die het park aan de Nederlandse bevolking schonk.

Cc-foto: Gertjan van Doorn

Geef een reactie

Laatste reacties (34)