17

Kroonjuwelen D66 ‘niet zo belangrijk’

Gekozen burgemeester? Referendum? Nieuw kiesstelsel? "Dat zijn verbeteringen die ik zo zou inwisselen voor andere als die beter zijn", zegt oud-partijleider Thom de Graaf

De traditionele kroonjuwelen als het referendum en gekozen burgemeester zijn niet zo belangrijk voor D66 als mensen denken. Dat zegt voormalig D66-minister en oud-partijleider Thom de Graaf in een interview met NU.nl. Ook vindt hij regeren voor D66 belangrijker dan forse zetelwinst.


De Graaf:

Het klinkt misschien gek uit mijn mond, maar ik vind die kroonjuwelen niet zo belangrijk. Het zijn symbolen van onze vernieuwingswil. Het gaat me niet om de gekozen burgemeester of het referendum.”

“Wij willen de democratie levendig houden en dat kan op veel manieren. D66 is meer dan alleen de gekozen burgemeester en het referendum.

De Graaf streed als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het kabinet Balkenende II zelf voor de gekozen burgemeester. Als fractievoorzitter hield hij zich bezig met het referendum en een andere kiesstelsel. “Maar dat zijn verbeteringen die ik zo zou inwisselen voor andere als die beter zijn.”

De Graaf trad af in maart 2005 toen zijn plannen om de gekozen burgemeester mogelijk te maken strandden in de Eerste Kamer. Een jaar later stapte D66 uit het kabinet en sindsdien heeft de partij niet meer geregeerd. Volgens De Graaf is het groot tijd dat daar verandering in komt.

Gelet op het politieke spectrum ligt het voor de hand dat een partij als D66 een positieve bijdrage kan leveren aan een kabinet. En een coalitie over het midden kan vrijwel niet bestaan zonder D66.

NU.nl: ‘Kroonjuwelen niet zo belangrijk voor D66’

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)