122

Krugman waarschuwt Europa

Nobelprijswinnaar voor de economie begrijpt niets van het beleid van de ECB en van Duitsland

Nobelprijswinnaar voor de economie Paul Krugman waarschuwt dat de eurozone al binnen een paar maanden uit elkaar zou kunnen vallen. Dat schrijft hij vandaag in The New York Times.

De hoogleraar economie en internationale betrekkingen aan de Universiteit van Princeton schetst vandaag een uiterst somber toekomstbeeld. Als het echt misloopt in de eurozone, betalen we daar flink voor, schrijft hij – zowel financieel als politiek. Volgens Krugman moeten vooral de Europese Centrale Bank en Duitsland zich nu radicaal anders op gaan stellen. Bezuinigingen zijn hun devies, terwijl:

Zoals elke verstandige econoom je had kunnen vertellen (en dat hebben we gedaan, echt) zorgden de bezuinigingen alleen maar voor meer problemen in de kwetsbare Europese economiën. Dat ondermijnde het vertrouwen van de financiële markten en zorgde voor politieke instabiliteit.

De enige manier om  de crisis op te lossen is door hoop te bieden. Dat kan alleen als geaccepteerd wordt dat er enkele jaren een inflatie van 3 of 4 procent plaatsvindt,  aldus Krugman.  

NRC: Econoom Paul Krugman over de eurocrisis: de apocalyps nadert
New York Times: Apocalypse fairly soon 

Geef een reactie

Laatste reacties (122)