306

Kun je nog wel linkse politiek bedrijven in Europa?

In harde bezuinigingspolitiek van EU lijkt geen plaats voor links, sociaal beleid ... GroenLinks-leider Van Ojik en SP-leider Roemer debatteren bij Buitenhof over de sociale toekomst van Europa en de positie van Griekenland daarin

GroenLinks-leider Bram van Ojik is blij met de -tijdelijke- oplossing in de Griekse schuldencrisis, die het land voorlopig binnen de EU en binnen de euro houdt. Nederland heeft daar economisch belang bij, maar ook geopolitiek. Het is “levensgevaarlijk” als de Grieken naar Poetin stappen voor financiële hulp, aldus Van Ojik in tv-programma Buitenhof. Hij wil de vinger aan de pols houden in Europa: links moet een plek krijgen in de EU. SP-leider Roemer ziet de toekomst van de democratie echter somber in als Europa meer macht krijgt.


Van Ojik wil “meedoen” in Europa, “het is te belangrijk om aan rechts over te laten”. Zeker als het gaat om zaken als energie, immigratie en bankencontrole, zegt hij. “We kunnen niet anders dat Europa meer invloed geven.”

Roemer reageert daarop door het voorbeeld van de trojka aan te halen. “Zo’n trojka doet iets wat de bevolking niet wil”, aldus de SP-leider. Maar volgens Van Ojik is dat een “fatalistische” houding te denken dat we dat niet zouden kunnen veranderen.

Griekenland
De twee politici willen vanuit hun sociale gedachtegoed Griekenland steunen. Maar dat kost geld, of je de schulden nu verlicht door de rentes te verlagen en de betalingstermijn te verruimen, of door schulden te saneren. Roemer en Van Ojik verschillen van standpunt als het gaat om wie de rekening betaalt. Van Ojik vindt dat hij de Nederlandse belastingbetaler wel kan uitleggen wat ons belang is bij Griekenland binnen de euro houden, maar Roemer wil de rekening niet bij “Nederlandse verpleegkundigen of presentatoren” leggen. Het zijn de banken die de miljarden hebben verdeeld, dan moeten zij ook voor de kosten opdraaien.

Maandag komen Grieken met voorstel
Alexis Tsipras kwam gisteren met zijn kabinet bijeen om de lijst met hervormingen vast te stellen, die zij in ruil voor verlenging van het steunprogramma op maandag zullen aanbieden. NRC meldt:

De experts van de geldschieters beoordelen vervolgens of het voldoende is, zodat de landen de procedure kunnen beginnen die nodig is om parlementaire goedkeuring te krijgen.
Eind april moet Griekenland de definitieve lijst inleveren. De trojka controleert dan of Griekenland zich aan de afspraken rond het huidige steunprogramma gehouden heeft. Want alleen dan kan Athene een laatste tranche aan noodsteun ter waarde van 7 miljard euro tegemoet zien.

Geef een reactie

Laatste reacties (306)