0

&… Kunstenaar besmeurt echte Picasso

Zwarte beren kunnen tellen en rekenen ... CDA verzet zich tegen goedkoper champagne ... Microsoft komt met eigen tablet ... & Meer

Ander nieuws van vandaag…


– Video – Een Amerikaanse straatkunstenaar heeft een schilderij van Picasso besmeurd. Het doek uit 1929, een zittende vrouw op een rode stoel, hangt in een museum in Houston. Toen de bewaker even zijn rug keerde, stencilde de kunstenaar een stier en de tekst ‘conquista’ over het schilderij. Kort hierna verscheen een filmpje op YouTube, gefilmd door een omstander die de praktijken had aanschouwd. Nog voordat de verf kon drogen is het schilderij naar de restaurateur overgebracht.

Drie gerenommeerde onderzoeksinstellingen willen dat de Nederlandse regering een nieuwe studie uit laat voeren naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in de jaren 1945-1949. Naast Nederlandse moeten ook Indonesische archieven en historici geraadpleegd worden om te begrijpen wat voor soort oorlog daar is gevoerd. En waarom en hoe deze oorlog mensen van beide zijden ertoe bracht de wreedheden te begaan. (De Volkskrant)

– Zwarte beren kunnen tellen! Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat de dieren zelfs in staat zijn optelsommen te maken. Tot nu toe ging men ervan uit dat alleen apen dat konden. (Trouw)

– Het CDA verzet zich tegen de verlaging van accijns op champagne, cava en prosecco. Ook de ChristenUnie is tegen de belastingverlaging. De verlaging staat opgenomen in het Lente-akkoord en kost de staatskas 10 miljoen euro. (Elsevier)

– Ouderen die volgend jaar naar een verzorgingstehuis moeten gaan fors meer betalen. Ouderenbond Unie KBO trekt in het AD aan de bel. Doordat zorg en wonen gescheiden worden moeten mensen die zorg ontvangen voortaan zelf hun huur gaan betalen. Nu betalen ze alleen een eigen bijdrage. Unie KBO verklaart: “Vooral echtparen met een klein aanvullend pensioen tot 200 euro zijn straks enorm veel duurder uit.” (AD)

– Microsoft komt met zijn eigen tablet computer, de Surface. Het apparaat moet concurreren met de iPad. In gewicht en dikte zijn deze vergelijkbaar. De Surface wordt alleen wel met een toetsenbord geleverd. Na de zomer moet het apparaat met het besturingssysteem Windows 8 verkrijgbaar zijn. (NOS)

– In Artis is maandagmiddag een zeeleeuw geboren. De Californische zeeleeuw Sarina is voor het oog van het publiek bevallen. Het is de tweede zeeleeuwpup dit seizoen. Artis verwacht binnenkort nog een jong. Dinsdag is in Artis overigens ook een giraffe geboren. (Metro)

– Justitie in Milaan heeft twee celstraffen geëist tegen ex-premier Silvio Berlusconi. Eén van drie jaar en één van acht jaar wegens fraude en belastingontduiking in het zogenoemde Mediasetproces. (BNR)

– De Roemeense premier, Ponta, wordt beschuldigd van plagiaat. Hij zou zeker de helft van zijn juridisch proefschrift hebben overgenomen. Het proefschrift telt 432 pagina’s en gaat over het Strafhof in Den Haag. Ponta spreekt de beschuldigingen tegen en zegt slachtoffer te zijn van een hetze van president Basescu. (NOS)

– Criminelen hebben een nieuwe manier uitgevonden om te frauderen met post. Bij PostNL geven ze op dat de post doorgestuurd moet worden. Zo ontvangen zij zelf de post van hun slachtoffers en kunnen ze er met privé-gegevens vandoor gaan. (De Volkskrant)

Foto: ANP: In het stadspark Hattem van Roermond wordt zaterdag bij het Nationaal Indie monument de jaarlijkse dodenherdenking gehouden. Er worden meer dan 6200 jonge soldaten herdacht, die gedurende de jaren 1945-1962 tijdens de militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indie Nieuw-Guinea het leven lieten.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)