Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstenaars mijden Engeland wegens doorgeslagen grenscontroles

  •  
10-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uk_300.jpg
Vernederende toestanden en doorgeslagen bureaucratie kenmerken 'grenzen dicht' praktijk
Steeds meer internationale kunstenaars mijden Groot-Brittannië. Een van de redenen zijn de problemen die de Britse autoriteiten veroorzaken bij het aanvragen van visa.
Sinds er in 2008 nieuwe zeer strenge regels zijn ingevoerd voor buitenlandse bezoekers worden kunstenaars geconfronteerd met absurde eisen van grenswachten.  Zo krijgen kunstenaars de waarschuwing dat ze geen camera of instrumenten mogen gebruiken want dan zijn ze mogelijk aan het werk dat mag alleen als ze een werkvergunning hebben.
De grenswachten doen er van alles aan om te voorkomen dat buitenlanders het land binnenkomen. Dat leidde twee weken terug tot beschamende toestanden met de gerenommeerde Russische schrijver en dichter Alex Galper. Hij bezit weliswaar de Amerikaanse nationaliteit en was uitgenodigd om tijdens een benefiet een voordracht te houden in Londen maar werd tegengehouden. De Britse grenswachten op vliegveld Luton sloten de kunstenaar op in een ‘deportatie kamer’ en bedreigden hem met een ontzegging van 10 jaar om Engeland binnen te komen. De dichter, die nog heeft samengewerkt met de legendarische Allen Ginsberg, werd een nacht lang vastgehouden en daarna op het vliegtuig naar Duitsland gezet. Reden? Zijn geplande liefdadigheidsoptreden werd gezien als ‘illegaal werk’.
Eerder al zag de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami, die in Londen een opera zou regisseren af van zijn reis omdat de Britse ambassade in Teheran bureaucratisch te werk ging.
Op de video een actie voor de Amerikaanse YouTube-kunstenaar Michael Aranda. Hij bezocht Engeland om een Britse band te helpen met hun studioalbum maar mocht het land niet meer in, noch zijn spullen ophalen, na uitstapje naar Parijs. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.