Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstgalerie met homoseksualiteit als thema wederom doelwit

  •  
05-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
galerie_beeld
In de nacht van zaterdag op zondag is Galerie MooiMan opnieuw slachtoffer geworden van vernieling. Een bijna 100 kilo zwaar beeld van een roze David is in Groningen omver getrokken en vernield. Het is voor de tweede keer in drie maanden dat de galerie aangifte doet. De vorige keer ging het om de expositie ‘Kwetsbaar verlangen’ in Dordrecht. Die tentoonstelling stond in het teken van geweld tegen homo’s via de datingapp Grindr. Alle vlaggen werden bij die gelegenheid gestolen, posters werden afgescheurd en ramen bespuugd. Zelfs Facebook deed nog een duit in het zakje door de pagina van de galerie te blokkeren omdat een foto van twee homoseksuele mannen te zien waren in een video van kunstenaar Maurice Nuiten. Minister van Cultuur Van Engelshoven deed dit af als ‘een foutje’ van het sociale medium.
Het beeld dat nu in Groningen omver werd getrokken, is een replica van een beroemd beeld van Michelangelo Buonarroti. Het is gemaakt van beton en als knipoog naar de galerie in Dordrecht, waar de (homoseksuele) man altijd het thema is, roze geschilderd en van een stoere halsketting voorzien. “Ook als het een tweede keer gebeurt, blijft het een vreemde gewaarwording om ’s ochtends vroeg te zien dat een beeld dat sinds de Roze Zaterdag van 2011 in Groningen trots voor de galerie staat, ineens onherstelbaar vernield is,” vertelt één van de galeriehouders, Sandro Kortekaas. “We zijn de enige galerie in Nederland die al jaren openlijk kleur bekent. En die kleur is roze, wat alles te maken heeft met homoseksualiteit. We horen nu wel, ja, dat risico loop je met een beeld als dit. Maar moet je dan als homo in alles wat je doet, terug in de kast? Nee, omdat kleur bekennen onderdeel vormt van je identiteit.”

Meer over:

kunst, homohaat, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.