Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstmatige inseminatie lesbische of alleenstaande vrouw blijft vergoed

  •  
27-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
couple-2594749_640
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport liet eerder dit jaar weten dat kunstmatige inseminatie voor lesbiennes en alleenstaande vrouwen na dit jaar niet meer wordt vergoed. Het kabinet heeft nu besloten de behandeling toch te blijven vergoeden, schrijft Trouw. Het Zorginstituut, dat advies uitbrengt over de vraag welke zorg in het basispakket terecht komt, oordeelde eerder dat er geen sprake is van medische noodzaak omdat er aan de vrouwen zelf medisch gezien niets scheelt. Bruins volgde die lijn.
Hierop volgde veel kritiek vanuit de samenleving. Een petitie, waarmee tegen de uitsluiting van lesbische stellen en alleenstaande vrouwen werd geageerd, werd door 90.000 mensen van een handtekening voorzien. Ook belangenorganisatie COC sprak van indirecte discriminatie. Bruins beloofde op zoek te gaan naar een oplossing en die is nu gevonden. Er wordt structureel 5 miljoen euro uitgetrokken om de behandeling te blijven vergoeden.
Cc-foto: Stocksnap
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.