Laatste update 19:24
36

Louvre: ‘Kunstwerk van Atelier van Lieshout niet welkom in de Tuileriën’

Een kunstinstallatie van Atelier van Lieshout, ‘Domestikator’, is niet welkom in de Tuileriën in Parijs. Het werk zou daar vanaf 19 oktober te zien zijn als onderdeel van een openbaar kunstprogramma, maar wordt nu toch geweerd. Reden hiervoor: rumoer op sociale media. Louvre-directeur Jean-Luc Martinez durft er nu zijn handen niet aan te branden.

Op sociale media zou het werk als barbaars zijn omschreven. Martinez vreest dat de bezoekers het werk misschien verkeerd zullen begrijpen. Domestikator toont een beeld aan van een mens dat geslachtsgemeenschap lijkt te hebben met een dier – maar dan geabstraheerd. Drie beoordelingscommissies hadden het werk al goedgekeurd, maar het werk is nu toch niet welkom. Mede omdat het werk in de buurt van een speeltuin geplaatst zou worden.

De Rotterdamse kunstenaar, Joep van Lieshout zegt in een reactie dat het besluit van het Louvre belachelijk is.

Het laat maar weer eens zien dat musea eerder door advocaten en marketeers worden gerund, dan door gepassioneerde museumdirecteuren. Musea zijn grote bedrijven geworden waarin merk en marktaandeel het belangrijkst lijken te zijn, bang voor de publieke opinie. Die angst leidt tot censuur en die censuur leidt tot vermagering van het kunstaanbod. ‘Domestikator’ gaat helemaal niet over seks; het gaat over domesticatie, over de manier waarop de mens de natuur naar zijn hand zet. Daar is op zich niets mis mee; domesticatie maakt vooruitgang mogelijk. Tegelijkertijd worden gedurende dat proces de ethische grenzen voortdurend verschoven. Daar gaat het werk over, en dat wordt nu op een hele lafhartige, angstige manier geboycot.

Domestikator zal vanaf maart 2018 te zien zijn in Amsterdam Noord. Ander werk van Atelier van Lieshout in de publieke ruimte in Rotterdam, is onder meer te zien in het Museumpark en op de Coolsingel (het Churchillplein).

De Volkskrant: Louvre weert kunstwerk Atelier Van Lieshout uit Tuileriën

cc-foto: Stéphane Betin

Geef een reactie

Laatste reacties (36)