Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstwerk over RK seksueel misbruik ongewenst in Limburg

  •  
04-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
deenen.jpg
Kunstenaar moet collage uit cultureel centrum verwijderen
De Venlose collage-kunstenaar Jos Deenen heeft een installatie die refereerde aan het seksueel misbruik van kinderen door RK geestelijken uit het cultureel centrum Roepaen in de Noord-Limburgse plaats Ottersum moeten verwijderen.
Het cultureel centrum waar komende zondag nog de Texaanse formatie Band of Heathens optreedt, ontving klachten van bezoekers. Volgens De Gelderlander  bestond de installatie uit drie kruizen met daarin een foto van de paus en krantenartikelen over seksueel misbruik door geestelijken in de Verenigde Staten. Het verzoek van de beheerder om het kunstwerk minder in het zicht te plaatsen werd door de kunstenaar afgeslagen. Deenen heeft eerder kunstwerken gewijd aan omstreden praktijken binnen de kerk. Zie hier een overzicht
De Gelderlander schrijft:
Ze noemen de tentoonstelling nog wel K@R-t-Blanche (carte blanche, red.)”, zegt de kunstenaar. “Mooi niet dus. Nou ben ik ineens de aanstichter van de problemen terwijl de kranten vol staan van misbruik door de kerk. Wees toch niet zo kortzichtig. In Venlo, Maastricht en Vlissingen heb ik dit ook tentoongesteld, daar kon het wel.” Hij haalt het werk woensdagmiddag weg. “Op Bevrijdingsdag. De dag waarop vrijheid centraal staat. Kan het nog ironischer?

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.