Laatste update 13:34
33

Schoonzoon Trump bezorgt Saoedi-Arabië voordeel bij immense wapenaankoop

De schoonzoon van Donald Trump heeft een deal gesloten om voor meer dan 100 miljard dollar aan wapens te leveren aan Saoedi-Arabië. Het verlanglijstje van de Saoedi’s houdt onder andere vliegtuigen, schepen en precisie-bommen in. ‘Let’s get this done today’, zou Jared Kushner, de echtgenoot van Ivanka Trump, gezegd hebben aan het begin van de bijeenkomst in het Witte Huis met Saoedische topgezanten.

Vervolgens nam Kushner volgens de New York Times een ongebruikelijke stap die de Saoediërs hogelijk verbaasde. Een Amerikaanse functionaris stelde de Saoedi’s voor ook een geavanceerd radarsysteem aan te schaffen waarmee ballistische raketten uit de lucht gehaald kunnen worden. Kushner merkte dat de hoge kosten van het systeem een obstakel vormden voor de aanschaf. Terwijl de Saoediërs met open mond toekeken, pakte de schoonzon van de president doodleuk zijn telefoon om even een belletje te plegen naar Marillyn Hewson – de CEO van Lockheed Martin die het radarsysteem produceert – en haar te vragen of ze niet iets leuks met de prijs kon doen. Ze zegde toe te kijken wat de mogelijkheden warem.

Hoewel de interventie van Kushner in het midden van de bijeenkomst bijzonder ongebruikelijk was, lijkt deze niet illegaal. Lockheed is de enige producent van het bewuste radarsysteem. Voor de Saoedische gasten is de manier waarop Kushner handelde een gebruikelijke combinatie van politiek, familiebanden en zakendoen. Alleen is het uniek om dat terug te zien bij de Amerikaanse regering.

Een groot deel van de deal was overigens al onder de regering van Obama tot stand gekomen. Nieuw is dat onder Trump geleide precisie bommen aan het arsenaal zijn toegevoegd. Obama wilde daar niet aan uit vrees dat die ingezet zouden worden tegen de burgerbevolking van Jemen, waar Saoedi-Arabië een oorlog uitvecht met door Iran gesteunde strijders. Naar verwachting zal de regering Trump mensenrechten niet ter sprake brengen in de gesprekken met het land, dat wel wordt gezien als de grootste vrouwengevangenis ter wereld. Saoedi-Arabië is voor Trump een belangrijke bondgenoot tegen Iran.

Trump begint vandaag aan zijn eerste buitenlandse reis die eerst naar Saoedi-Arabië voert, daarna reist hij door naar Israël en Vaticaanstad. Woensdag bezoekt hij een NAVO-top in Brussel. Andere sprekers zijn gevraagd hun speeches kort te houden, twee tot vier minuten maximaal, in verband met de korte aandachtsspanne van de president.

cc-foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff; Navy Petty Officer 2nd Class Dominique A. Pineiro

Geef een reactie

Laatste reacties (33)