28

Kwaliteit zonnepanelen laat te wensen over

Keuringsinstituut Kiwa: 'Helft haalt niet het gewenste rendement, kwart gaat eerder kapot'

Veel zonnepanalen voldoen niet aan de kwaliteitseisen of tonen ernstige gebreken. Dat zegt keuringsinstituut Kiwa na de certificaten van fabrieken te hebben onderzocht. De helft van alle zonnepanelen halen op termijn maar 30 tot 40 procent van het rendement, in plaats van de beloofde 80 tot 90 procent. Een kwart van de zonnepanalen gaat zelfs eerder kapot.

Het wordt daarmee voor veel mensen lastig om de investering eruit te halen. Volgens Kiwa-woordvoerder Leendert van der Marel heeft dat deels te maken met de speciale behandeling die zonnepanelen nodig hebben: “Ze zijn speciaal verpakt en ze moeten speciaal behandeld worden. Als je er niet goed mee omgaat, krijg je kleine scheurtjes of vocht tussen de cellen.”

Hoewel de markt voor zonne-energie in de kinderschoenen staat, koopt Stichting Natuur & Milieu op grote schaal gecertificeerde zonnepanelen in voor huishoudens. De organisatie erkent dat er in de jonge markt aanbieders zijn die ondermaatse producten aanbiedt, maar ziet geen reden voor paniek: “In de meeste gevallen werkt alles gewoon goed”.
Vandaag werd ook bekend dat zonnepanelen van het merk Scheuten Solar vlam kunnen vatten bij krachtige zonneschijn in combinatie met slijtage van het product. Daar waarschuwt De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor. Er zijn in het buitenland al vijftien dakbranden gemeld. In totaal gaat het om 650.000 zonnepanalen, waarvan er 15.000 in Nederland zijn verkocht. De NVWA adviseert om de panelen zo snel mogelijk uit te schakelen.

NOS: Veel ondeugdelijke zonnepanelen
Volkskrant: Brandgevaar bij 650 duizend zonnepanelen

Geef een reactie

Laatste reacties (28)