28

Kwart 13-jarige Rotterdammers is bijziend door tablet of smartphone

Liefst een op de vier Rotterdamse kinderen van 13 jaar is bijziend door veelvuldig gebruik van tablets of smartphones. Zeven jaar geleden gold dat voor diezelfde groep nog voor een op de veertig; tien keer zoveel dus. Bovendien is de helft van de huidige 20-jarigen nu al bijziend.

Deze schokkende uitkomsten zijn het resultaat van onderzoek dat werd uitgevoerd onder leiding van onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum. Ze identificeerden 161 genetische factoren voor brilsterkten en bijziendheid. Een van die factoren is de verwerking van licht. Onderzoeksleider Caroline Klaver legt uit waarom schermen van invloed zijn op die verwerking en wat de gevolgen zijn:

‘Dit onderzoek levert genetisch bewijs dat lichtverwerking in het oog belangrijk is voor bijziendheid. Licht heeft invloed op de manier waarop de binnenste laag van het oog communiceert met de buitenste laag om het oog te laten groeien op de kinderleeftijd.’

Een andere onderzoekers die meewerkte, Milly Tedja, wijst op het bijkomende gevaar van bijziendheid: ‘Het is vooral zorgelijk voor mensen met hoge brilsterkten, omdat juist zij een groot risico hebben op oogheelkundige complicaties. Wij verwachten dat bijziendheid in de toekomst de belangrijkste oorzaak van blindheid wordt.’

Het gaat om voorlopige cijfers. Als alle kinderen uit de onderzoeksgroep 13 jaar zijn, worden de definitieve uitslagen verwacht. ‘Als we niets doen aan dit probleem, kunnen tienduizenden kinderen van nu later blind worden als gevolg van bijziendheid,’ waarschuwde oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC eerder. De groep die is onderzocht komt uit Rotterdam, maar het onderzoeksteam vermoedt dat de resultaten representatief zijn voor heel Nederland.

Cc-foto: Yan Chi Vinci Chow

Geef een reactie

Laatste reacties (28)