Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kwart Oostzee dood door lozingen industrie

  •  
20-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Oostzee_300.jpg
Lozingen van afvalwater van boeren en industrie veroorzaken verzuring in de Noord-Europese zee
Een kwart van de dieren en planten die in de Oostzee leven zijn dood door verzuring. Onderzoekers menen dat het leefklimaat in de Noord-Europese zee hard achteruit gaat. In 1960 was nog maar 15 procent van het totaaloppervlak van de Oostzee dood.
Uit het oceanografische onderzoek van het SMHI, de Tweedse KNMI, blijkt dat de belangrijkste veroorzakers van de verzuring lozingen van afvalwater van boeren en de industrie zijn. De Scandinavische experts geven vooral Rusland de schuld van de vervuiling omdat het land zich niet wil binden aan afspraken die de landen rondom de Oostzee met elkaar maken om de industriële lozingen binnen de perken te houden.
De algengroei is de afgelopen vijftig jaar flink toegenomen en dat wordt volgens SMHI alleen nog maar erger door de hogere temperaturen als gevolg van de klimaatveranderingen. Door de verzuring hebben vissen als kabeljauw minder te eten, waardoor hun aantal in de zee sterk afneemt. Ook planten hebben minder overlevingskansen omdat het zuurstofgehalte in het water sterk afneemt. Op een bodemoppervlakte zo groot als Nederland en België samen is het planten- en dierenleven praktisch onmogelijk.
cc-foto: Micke-fi

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.