Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kwart PVV'ers vreest buitenaardse gelukszoekers

  •  
22-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
150 keer bekeken
  •  
ufo.jpg
Complotdenken het grootst bij PVV en 50plus
27 procent van de PVV en 24 procent van 50plus stemmers, denkt dat overheden wereldwijd actief verhullen dat er regelmatig UFO’s op onze planeet landen. Een nog veel grotere groep, denkt dat de moord op Pim Fortuyn een complot was van gevestigde politieke partijen. 47 procent van 50plus-stemmers en maar liefst de helft van het PVV electoraat, om precies te zijn.
Ook denkt een zeer groot deel van de achterban van conservatieve partijen als PVV, VVD, SGP, CDA en 50plus, dat klimaatproblematiek bewust overdreven wordt door onderzoekers. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit, vandaag gepubliceerd in Trouw.
Ondervraagden werden verzocht de waarschijnlijkheid van gangbare complottheorieën te bevestigen of te ontkennen. Deze complotten hadden onder meer betrekking op de oorzaak van rampen en gebeurtenissen, of op geheime groepering die achter de touwtjes aan de schermen zouden trekken.
Opvallend was dat het electoraat van christelijke partijen het minst gevoelig leek voor complotten, terwijl mensen die op SP en PVV stemmen complotheoriën eerder voor waar aannamen. Toch was er geen enkele partijen waar complotten totaal werden afgewezen. Ruim een derde van het gemeten electoraat van alle partijen samen, nam één of meerdere van onderstaande stellingen voor waar aan:
41% “ Politici worden regelmatig omgekocht door belangengroepen en grote bedrijven ”
36% “ De opwarming van de aarde wordt bewust overdreven door klimaatonderzoekers ”
35% “ De politiek was geïnfiltreerd door oliemaatschappijen bij het nemen van de beslissing over de oorlog in Irak ”
35% “ De huidige financiële crisis is bewust veroorzaakt door bankiers, om daar zelf van te profiteren ”
Het totaal van de uitkomsten per partij vind je hier.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.