214

Kwart PVV’ers vreest buitenaardse gelukszoekers

Complotdenken het grootst bij PVV en 50plus

27 procent van de PVV en 24 procent van 50plus stemmers, denkt dat overheden wereldwijd actief verhullen dat er regelmatig UFO’s op onze planeet landen. Een nog veel grotere groep, denkt dat de moord op Pim Fortuyn een complot was van gevestigde politieke partijen. 47 procent van 50plus-stemmers en maar liefst de helft van het PVV electoraat, om precies te zijn.

Ook denkt een zeer groot deel van de achterban van conservatieve partijen als PVV, VVD, SGP, CDA en 50plus, dat klimaatproblematiek bewust overdreven wordt door onderzoekers. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit, vandaag gepubliceerd in Trouw.

Ondervraagden werden verzocht de waarschijnlijkheid van gangbare complottheorieën te bevestigen of te ontkennen. Deze complotten hadden onder meer betrekking op de oorzaak van rampen en gebeurtenissen, of op geheime groepering die achter de touwtjes aan de schermen zouden trekken.

Opvallend was dat het electoraat van christelijke partijen het minst gevoelig leek voor complotten, terwijl mensen die op SP en PVV stemmen complotheoriën eerder voor waar aannamen. Toch was er geen enkele partijen waar complotten totaal werden afgewezen. Ruim een derde van het gemeten electoraat van alle partijen samen, nam één of meerdere van onderstaande stellingen voor waar aan:

41%Politici worden regelmatig omgekocht door belangengroepen en grote bedrijven

36%De opwarming van de aarde wordt bewust overdreven door klimaatonderzoekers

35%De politiek was geïnfiltreerd door oliemaatschappijen bij het nemen van de beslissing over de oorlog in Irak

35%De huidige financiële crisis is bewust veroorzaakt door bankiers, om daar zelf van te profiteren

Het totaal van de uitkomsten per partij vind je hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (214)