Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kwart stemmers gaat strategisch stemmen

  •  
17-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stembureau300.jpg
Landelijke thema's geven daarbij de doorslag
De landelijke politieke kopstukken zetten zich meer dan ooit in voor de Provinciale Statenverkiezingen, omdat ze via de provinciale verkiezingen uiteindelijk een meerderheid willen verkrijgen in de Eerste Kamer. Provinciale thema’s worden bij de campagnes nauwelijks genoemd. In mei kiezen de nieuwe Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer.
Meer dan een kwart van de kiezers is van plan woensdag strategisch te gaan stemmen. Hun inzet is om het huidige kabinet aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer (12%) of willen dat juist voorkomen (16%). De meerderheid van de mensen (42,9%) die van plan zijn woensdag te gaan stemmen, gaat voor thema’s die aanspreken. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas in opdracht van het ANP.
Verder laat 20% van de kiezers weten vooral te kijken naar wat er in de provincie speelt, en baseert daar haar stem op. En 8% stemt ‘altijd op dezelfde partij’.
Cc-foto: Jeroen Mirck

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.