8

Kwart stemmers gaat strategisch stemmen

Landelijke thema's geven daarbij de doorslag

De landelijke politieke kopstukken zetten zich meer dan ooit in voor de Provinciale Statenverkiezingen, omdat ze via de provinciale verkiezingen uiteindelijk een meerderheid willen verkrijgen in de Eerste Kamer. Provinciale thema’s worden bij de campagnes nauwelijks genoemd. In mei kiezen de nieuwe Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer.

Het kabinet-Rutte II heeft op dit moment geen meerderheid in de Eerste Kamer, en moest daarom nadat het geïnstalleerd was een deal sluiten met D66, de CU en de SGP om haar beleidsagenda door beide organen ondersteund te krijgen. En een belangrijke hervorming staat nog op de agenda: het verlagen van de belasting op arbeid met miljarden euro’s zodat er meer banen bijkomen.

Meer dan een kwart van de kiezers is van plan woensdag strategisch te gaan stemmen. Hun inzet is om het huidige kabinet aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer (12%) of willen dat juist voorkomen (16%). De meerderheid van de mensen (42,9%) die van plan zijn woensdag te gaan stemmen, gaat voor thema’s die aanspreken. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas in opdracht van het ANP.

Verder laat 20% van de kiezers weten vooral te kijken naar wat er in de provincie speelt, en baseert daar haar stem op. En 8% stemt ‘altijd op dezelfde partij’.

NOS: Statenverkiezingen draaien meer dan ooit om Haagse politiek

AD: Een op de vier stemmers kiest strategisch

Cc-foto: Jeroen Mirck

Geef een reactie

Laatste reacties (8)