11

Kwart van arbeidsverzuim veroorzaakt door bedreiging en fysiek geweld

Bijna een kwart van werknemers met langer verzuim door een arbeidsongeval, zegt dat het is veroorzaakt doordat zij door een collega zijn bedreigd, geschopt of gebeten. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de cijfers van het CBS is te zien dat in 2014 3,4 procent van de werknemers met een of meer arbeidsongevallen te maken hebben gehad. Omgerekend zo’n 240 duizend mensen. Bij 88 duizend mensen leidde dat tot minimaal vier dagen ziekteverzuim. In de meeste gevallen ging het om lichamelijk letsel. De grootste boosdoener, bijna 30 procent, was uitglijden, struikelen of vallen.

Bron: CBS
Bron: CBS

Verontrustend is dat de tweede plek is gereserveerd voor verzuim als gevolg van misdragingen van collega’s. In maar liefst 22 procent van de gevallen van ziekteverzuim, blijkt dat werknemers worden bedreigd, geschopt en zelfs gebeten door een collega. Dat gebeurde in 2014 maar liefst 19.360 keer. Daarmee blijft het geraakt worden door een voorwerp (16 procent) ruim voor. Laat staan bekneld raken (12 procent) of een val van een hoogte of het ergens aan stoten (beide 9 procent).

Dat intimidatie op de werkvloer een groot probleem is, bleek vorig jaar ook al uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Toen zeiden 80.000 werknemers dat zij in 2014 structureel werden gepest op het werk. Uit de enquête bleek toen al dat het niet bij treiteren en roddelen bleef. Veel werknemers lieten weten dat zij stelselmatig werden genegeerd of met fysiek geweld te maken kregen. Dat geweld varieert van “per ongeluk” een duwtje krijgen, tot hete thee over zich heen krijgen en met potloden geprikt worden, tot echt in elkaar geslagen worden.

Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (11)