196

Kwetsbare jongeren hard gepakt door Rutte

UPDATE Brede steun voor brandbrief PvdA-wethouder Asscher ... Belangenvereniging Ypsilon: Bezuinigingsmaatregelen leiden tot meer psychoses ... 4.000 probleemgezinnen en 19.000 jongeren in Amsterdam dreigen in grote problemen te komen ... Zij worden getroffen door soms wel drie kortingsmaatregelen

Bezuinigingen op jeugdzorg, passend onderwijs, gehandicaptenzorg- en begeleiding, geestelijke gezondheidszorg, persoonsgebonden budget én de Wajong; ze treffen vaak dezelfde mensen. In Amsterdam dreigen hierdoor de zwakkeren het kind van de rekening-Rutte te worden, blijkt uit onderzoek van de gemeente. PvdA-Wethouder Lodewijk Asscher van Financiën en Jeugdzaken trekt in een brief aan de premier aan de bel. Daarmee opent de Volkskrant donderdag.

Update 15.00

De brandbrief van Asscher aan de premier heeft al veel steunbetuigingen ontvangen.

Directeur Bert Stavenuiter van Ypsilon, de belangenvereniging voor familieleden en betrokkenen van mensen met schizofrenie of een psychose, durft “gerust te stellen” dat patiënten nieuwe psychoses gaan krijgen, zo schrijft de Volkskrant vanmiddag.

GGZ Nederland, bij monde van directeur Paul de Rooij:

Nu zijn er mogelijkheden om gezinnen te ondersteunen, om overlast terug te dringen en om kinderen uit de gevangenis te houden. Als mensen dat zelf moeten gaan betalen, valt dat weg en belanden kinderen op straat.

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het eens met Asschers brandbrief. De VNG voorziet door de bezuinigingen grote problemen. De SP noemt de maatregelen “echt ontwrichtend voor de samenleving”.

Eerder

In de brief die woensdag naar het Torentje is gemaild, vraagt Asscher Rutte een minister aan te wijzen die de gevolgen van alle bezuinigingen in kaart brengt, zo schrijft de Volkskrant. Die regisseur moet met voorstellen komen die “de ergste pijn” wegnemen. Voor de meest schrijnende gevallen moet een noodfonds komen, vindt Asscher.

10.000 jongeren met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen, en 9.000 jongeren die gevaar lopen in de criminaliteit te belanden, zijn de dupe. Zij kunnen volgens het Amsterdamse onderzoek worden getroffen door een combinatie van bezuinigingen op de jeugdzorg, de begeleiding van licht verstandelijk beperkten, het passend onderwijs, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, het persoonsgeboden budget én de Wajong (regeling voor jonggehandicapten).

Volgens Asscher ontbreekt door de stortvloed van bezuinigingen een totaal beeld van de effecten: “Een logisch gevolg van dit boekhouderskabinet. Er zijn drie partijen – de VVD, het CDA en de PVV – die weinig visie delen, behalve die heilige 18 miljard bezuinigingen.”

Als op zichzelf verdedigbare bezuinigingen bij dezelfde groepen terechtkomen, is er geen sprake van een visie of een verhaal – Nederland sterker maken, mensen sterker maken. Dan gaat het puur om dat geld halen, vindt Asscher. “Dan kun je de bezuinigingen niet meer verkopen met het verhaal dat je mensen erbij wil betrekken, aan het werk wil helpen of anderszins een rol wil laten spelen in de samenleving.”

Ook Job Cohen, leider van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, wil voor Prinsjesdag opheldering van de premier over de gevolgen van de bezuinigingen. Dat meldt de partij op haar website. “Dit is het zoveelste signaal dat de bezuinigingen telkens terecht komen bij dezelfde groep”, zegt Cohen. De PvdA-leider vreest dat de meest kwetsbaren in de samenleving hiervan het slachtoffer worden. ”Dat kan niet in een beschaafd land.”

Lees meer bij de Volkskrant: ‘Optelsom bezuinigingen treft zwakkeren extra hard’

Veel steun voor brandbrief Asscher over bezuinigingen

Foto: Jongeren in GGZ-instelling de Woenselse Poort in Eindhoven

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (196)