Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kwijtschelding Griekenland? Wellicht over paar jaar'

  •  
02-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zalm_buitenhof300.jpg
Oud-minister Zalm van Financiën ziet niets in 'Grexit'
Het is nog te vroeg om te praten over kwijtschelding van de schulden van Griekenland, vindt Gerrit Zalm. “Daar moet je pas over spreken als de Grieken de boel op orde hebben”, zei de oud-minister van Financiën zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Bekijk de video in andere formaten. De huidig vicevoorzitter van ABN Amro stelde dat als te vroeg wordt begonnen over het kwijtschelden van schulden, er bij Griekenland geen gevoel van “urgentie” meer is om hervormingen door te voeren. Dat meldt ook NRC Handelsblad zondagmiddag. 
Toch, zo meldt ook RTL Nieuws, sluit Zalm niet uit dat Griekenland een helpende hand wordt toegestoken. Die kan bestaan uit lagere rentes of langere termijnen voor aflossing van de schulden. Zalm:
We moeten er rekening mee houden dat we op enig moment toch weer naar de Griekse schulden moeten kijken. De maatregelen van nu zijn waarschijnlijk onvoldoende om de lange termijn houdbaarheid van de Griekse schuld te garanderen
Zalm is geen voorstander van een zogeheten Grexit. De ChristenUnie kwam eerder deze week tot de conclusie dat een uittreding van Griekenland uit de eurozone zowel voor de Grieken als voor de rest van de eurolanden gunstiger is. De partij deed dit op basis van het rapport ‘De euro gewogen’ van de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland. Zalm:
Dan moet aan heel wat condities worden voldaan. Griekenland zou dan bijvoorbeeld helemaal moeten worden geïsoleerd, en dat kan nu niet. En waarschijnlijk later ook niet. Als Griekenland uit de euro stapt, dan zijn Spanje, Portugal en Italië de volgende.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.