78

Kwik echt vaker over 35 graden heen

Opwarming van de aarde verklaart dit niet, veranderende windrichtingen wel, zegt MeteoConsult

Na zo’n lange winter zou je het bijna niet geloven, maar het is echt zo. De temperatuur komt de laatste jaren steeds vaker boven de 35 graden. Dat meldt MeteoConsult vrijdagochtend. Voor deze dag wordt extreme hitte wordt verwacht. Volgens de voorspellingen kan het kwik oplopen tot plaatselijk 37 graden.


MeteoConsult:

Vanaf het jaar 2000 hebben we op het weerstation Eindhoven tot vandaag maar liefst 8 keer de 35 graden gehaald of overschreden. Ter vergelijking, in de (zelfs wat langere) periode van 1985 tot en met 1999 is dat op Eindhoven maar 2 keer gebeurd. Voor de tijdspanne 1970 tot en met 1984 staat de teller op nog slechts 1 dag.

Ook op andere stations in het midden en (zuid)oosten van het land zien we extreem warme dagen vaker optreden. De Bilt, ons landelijk hoofdstation, heeft een verzengende 35 graden of hoger sinds het begin van de metingen in 1901 inmiddels 5 keer behaald, voor de laatste maal in 2006. In Deelen, bij Arnhem, is een maximumtemperatuur van minimaal 35 graden sinds 2000 tot vandaag 13 maal opgetreden, de twee 15-jaars-perioden daarvoor allebei slechts 1 maal.

In Twente, metingen sinds 1951, gaat het in totaal om 8 dagen. Maastricht spant de kroon voor wat betreft aantal 35-plus dagen. Vanaf 1906 tot aan vandaag is dat daar 26 keer opgetreden. Voor de wissel naar de 21e eeuw was dat gemiddeld 1 keer in de vier jaar, na de eeuwwissel gemiddeld 1 keer in de 2 jaar.

Volgens MeteoConsult ligt het niet aan de opwarming van de aarde. De 1 graad opwarming in West-Europa is te gering om de stijging in het aantal extreem warme dagen te verklaren. Veranderende windrichtingen kunnen dat wel.

‘Gewoonlijk’ kwam de wind in Nederland vooral uit het zuidwesten, vanaf de Atlantische Oceaan. Dat zorgde voor de verkoeling en neerslag die kenmerkend zijn voor het zeeklimaat. Nu komt de wind vaker uit het noorden en het zuiden. Wind uit het noorden zorgde afgelopen winter voor de lange periode van vorst.

Lees ook het gezonde weetje van Ivan Wolffers van vandaag over het verband tussen hitte en agressie: Blijf koel, blijf kalm

Bij de NOS al het nieuws over het zomerweer

MeteoConsult: Vaker extreme hitte

Geef een reactie

Laatste reacties (78)