4

LA Clipperseigenaar tegen vriendin: Je moet je niet associëren met zwarten

Donald Sterling wil dat zijn vriendin niet langer Afro-Amerikanen meeneemt naar basketbal-wedstrijden ... Spelers protesteren tijdens wedstrijd ... NOS vermijdt krampachtig het woord 'racisme'

Afgelopen week is veel ophef ontstaan over de eigenaar van de Amerikaanse basketbalclub LA Clippers. Op een door de roddelwebsite TMZ uitgegeven audio is te horen hoe Donald Sterling zijn vriendin verbiedt foto’s van zichzelf met Afro-Amerikanen op Instagram te plaatsen. Zijn vrienden, die overigens zelf Mexicaans en Afro-Amerikaans bloed heeft, heeft een goede vriendschap met basketbal-legende Magic Johnson en is meerdere malen met hem gesignaleerd. Sterling vindt het prima als ze met donkere mensen omgaat, als ze zijn naam maar niet bedoezeld door de foto’s op Instagram te posten…


De spelers van de LA Clippers, waarvan de meerderheid Afro-Amerikaans, protesteerden tegen de uitlatingen van Sterling door tijdens de warming-up, vlak voor het duel met Golden State, hun shirts binnenstebuiten te dragen. Op die manier was de clubnaam niet zichtbaar. Tot verbazing van velen ging de wedstrijd gewoon door. Zo schrijft Sean Gregory van Time dat het een gemiste kans was dat de spelers de wedstrijd niet hebben geboycot, terwijl zelfs de Amerikaanse president Barack Obama Sterling op zijn plaats heeft gezet vanwege zijn ‘ongelooflijk beledigende en racistische opmerkingen’.

In het geluidsfragment is te horen dat Sterling zijn vriendin, V. Stiviano vraagt waarom ze zich zoveel inlaat met Afro-Amerikanen. Als voorbeeld noemt hij een foto die ze postte op Instagram met Magic Johnson.

Je kan met zwarte mensen naar bed gaan. Je kan ze meenemen. Je kan doen wat je wil. Het enige dat ik van je vraag is dat je het niet promootte… En dat je ze niet meeneemt naar mijn wedstrijden.

Dat die opmerkingen racistisch zijn, staat buiten kijf. Desalniettemin lijkt de NOS er moeite mee te hebben het beestje bij de naam te noemen. Zo valt in het artikel over de demonstratie niet één keer het woord.

Het bestuur van de LA Clippers laat het geluidsfragment overigens in het midden. In een statement schrijft de club niet te weten of het fragment echt is, of niet. Sterling zelf ontkent. In het verleden is Sterling echter al beschuldigd van racisme. Zo heeft hij in het verleden een rechtszaak over een appartementencomplex dat hij bezit, waaruit hij alle niet-blanken probeerde te weren, afgekocht.

Geef een reactie

Laatste reacties (4)