11

LA neemt afscheid van plastic tasjes

Wie toch een tasje wil, doet een duit in het zakje voor milieuvriendelijke versies

Het regiobestuur in Los Angeles heeft een nieuwe wet aangenomen die de gratis plastic zakjes verbiedt. Wie boodschappen doet en toch een tasje wil, moet daarvoor 10 dollarcent betalen. De maatregel heeft invloed op 1,1 miljoen inwoners en wordt in Amerika gezien als de meest rigoureuze maatregel tegen milieuvervuiling.

Het is de bedoeling dat de plastic boodschappentassen helemaal verdwijnen, maar zover is het nog niet. Milieudeskundigen denken dat de nieuwe wet weinig invloed heeft op de consument. Geld is volgens hen geen drukmiddel om de consument te bewegen voortaan met een stoffen boodschapentas op pad te gaan. 

Winkeliers in LA mogen nog steeds plastic zakjes aanbieden, maar moeten daar dan verplicht 10 dollarcent voor vragen. Met dat geld moeten ze papieren vervangers aanschaffen om de klant te laten zien dat milieuvriendelijke versies ook goed dienen als boodschappentas. De plastic zakjes waarin groete, fruit en vlees wordt verpakt, blijven wel gratis.

In augustus wilde Californië voor de hele staat een verbod op de plastic tassen invoeren, maar die maatregel werd toen afgeblazen toen fabrikanten in opstand kwamen. Een raadslid nam het voor hen op en stemde tegen de wet omdat hij vond dat de fabrikanten te zwaar zouden lijden door de invoering van de wet. Gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger is tegen het gebruik van de milieuvervuilende tasjes.

Eerder op Joop: Mockumentary: De eenzame trek van de majestueuze plastic tas
Care2.com: BREAKING: LA County Bans Plastic Bags

Geef een reactie

Laatste reacties (11)