38

Laag btw-tarief komt vooral rijkere ten goede

Laag tarief was bedoeld om minima te ontzien ... Kleine bedrijven benadeeld

Het lage btw-tarief van 6 procent doet weinig voor mensen met een laag inkomen en werkt in het nadeel van kleinere bedrijven. Ook de Nederlandse schatkist heeft weinig aan het lage tarief. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Centraal Planbureau (CPB).

Het lage btw-tarief op bijvoorbeeld voeding, boeken en geneesmiddelen zou moeten helpen om belastingdruk op mensen met een lager inkomen te verminderen. Maar volgens de onderzoekers profiteren juist rijkere mensen, omdat zij meer geld uitgeven. Dat meldt BNR op basis van het onderzoek. Mensen met meer geld gaan uit eten en naar musea, terwijl minder bedeelden dat niet doen. Het CPB adviseert:

In plaats van het verlaagde btw-tarief zijn de inkomstenbelasting en sociale uitkeringen betere instrumenten om mensen met lagere inkomens te helpen. Uit berekeningen voor België en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat gelijktrekken van de btw-tarieven een aanzienlijke welvaartswinst oplevert. Dat zou voor Nederland ook het geval zijn.

Ook voor het midden- en kleinbedrijf zou het goed zijn om het btw-stelsel aan te passen. Onderwijs- en zorginstellingen, banken en bijvoorbeeld ook sportverenigingen zijn vrijgesteld van btw. Wel betalen ze belasting over hun inkopen. Dit proberen ze te voorkomen, door diensten intern uit te voeren. Ondernemers worden daardoor niet ingehuurd voor de klussen en dat is een verstoring van de markt.

Foto-cc: Ian David

Geef een reactie

Laatste reacties (38)