Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Laat consument beslissen over plofkip'

  •  
12-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Plofkip300.jpg
Bestuursvoorzitter Wageningen Universiteit hekelt acties van Wakker Dier om plofkip uit supermarkt te krijgen
De keuze om wel of geen plofkip te kopen moet aan de consument worden gelaten. Dat schrijft Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit in een column. Die keuze moet geschieden op basis van eerlijke informatie, stelt hij. Dijkhuizen hekelt acties van onder andere Wakker Dier om supermarkten te dwingen de plofkip uit het assortiment te halen.
In zijn column op de site van Nevedi, de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie schrijft Dijkhuizen:
Dierenwelzijn is een gevoelig punt, vooral voor varkens en kippen in Nederland. Vaak wordt ‘biologisch’ gezien als het meest duurzaam. Dat is wat betreft het gebruik aan grondstoffen en uitstoot van broeikasgassen per kilo product aantoonbaar onjuist
Biologisch gehouden dieren hebben meer ruimte nodig, licht Dijkhuizen toe. Ze groeien langzamer en produceren minder. Daardoor is meer voer en dus ook meer grond en grondstoffen nodig.
De keus is tussen een betere behandeling van dieren of minder uitstoot van broeikasgassen, zegt Dijkhuizen, en het moet niet zo zijn dat “een paar mensen van Wakker Dier dat bepalen”. Het laatste woord zou aan de consument moeten zijn, aldus Dijkhuizen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.