124

‘Laat consument beslissen over plofkip’

Bestuursvoorzitter Wageningen Universiteit hekelt acties van Wakker Dier om plofkip uit supermarkt te krijgen

De keuze om wel of geen plofkip te kopen moet aan de consument worden gelaten. Dat schrijft Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit in een column. Die keuze moet geschieden op basis van eerlijke informatie, stelt hij. Dijkhuizen hekelt acties van onder andere Wakker Dier om supermarkten te dwingen de plofkip uit het assortiment te halen.

In zijn column op de site van Nevedi, de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie schrijft Dijkhuizen:

Dierenwelzijn is een gevoelig punt, vooral voor varkens en kippen in Nederland. Vaak wordt ‘biologisch’ gezien als het meest duurzaam. Dat is wat betreft het gebruik aan grondstoffen en uitstoot van broeikasgassen per kilo product aantoonbaar onjuist

Biologisch gehouden dieren hebben meer ruimte nodig, licht Dijkhuizen toe. Ze groeien langzamer en produceren minder. Daardoor is meer voer en dus ook meer grond en grondstoffen nodig.

De keus is tussen een betere behandeling van dieren of minder uitstoot van broeikasgassen, zegt Dijkhuizen, en het moet niet zo zijn dat “een paar mensen van Wakker Dier dat bepalen”. Het laatste woord zou aan de consument moeten zijn, aldus Dijkhuizen.

Geef een reactie

Laatste reacties (124)