251

‘Laat Culemborg met rust’

Bewoners: 'Dit zijn geen rassenrellen' … Wim de Bie roept De Telegraaf op toon te matigen

In een moeizaam verlopend gesprek deden bewoners van Molukse en Marokkaanse afkomst bij Pauw & Witteman een oproep niet naar Culemborg te komen. Ook willen ze een gezamenlijke optocht houden om duidelijk te maken dat ze het geweld zat zijn. De video bij dit artikel bevat een ingekorte versie van het gesprek.

Door redactie Joop

De bewoners reageerden met hun oproep op verhalen op internet en in sommige media, met name De Telegraaf, waarin de gewelddadige confrontaties afgeschilderd worden als ‘rassenrellen’. Volgens de bewoners gaat het om enkele families c.q. groepen van zowel Molukse als Marokkaanse afkomst die elkaar al jaren naar het leven staan. Andere bewoners van de wijk zijn geen onderdeel van het conflict dat al sinds september speelt.

Wim de Bie deed tijdens het programma in zijn nieuwe functie als Nationale Mental Coach (NMC) een oproep (vanaf 5:09 in de video) aan de hoofdredacteur van De Telegraaf en toonde de schreeuwende koppen van de krant die spreken van ‘rassenrellen’ en ‘oorlog’. Hij zou tegen Sjuul Paradijs willen zeggen ‘Rustig aan. Weet wat je hiermee doet’.

Ook andere media kiezen voor oorlogszuchtige taal. Zo legde het AD aan lezers de vraag voor of ‘het leger’ ingezet moest worden in Culemborg. 37 procent vond van wel. Overigens werd niet aangegeven wat en hoe de militairen in de stad zouden moeten uitrichten.

In de uitzending kwamen ook de geëmotioneerde ouders aan het woord van een meisje dat op Oudejaarsnacht een steen tegen haar hoofd kreeg gegooid nadat er eerder met een auto op haar was ingereden. Die mishandeling was het dieptepunt in het conflict. De ouders stelden dat het probleem van Culemborg ‘in heel Nederland speelt’. In hun visie zijn er rellen omdat Molukkers anders dan anderen ‘terugvechten’ tegen intimidatie door Marokkaanse jongeren. Een gesprek met de burgemeester wezen de ouders van de hand.

Ook in de uitzending van Pauw & Witteman bleef de bij herhaling gestelde vraag wat nu precies de oorzaak is van de problemen in Culemborg onbeantwoord. Evenmin werd er een concrete oplossing ter tafel gebracht.

Ondertussen wordt op internet geprobeerd het conflict te laten escaleren. Zo publiceerde de website Geenstijl, onderdeel van het Telegraaf-concern, een dreigende oproep die afkomstig zou zijn van een Molukse motorclub om naar Culemborg af te reizen. Uit voorzorg heeft de politie de toegangswegen tot Culemborg afgezet. Een noodverordening maakt het mogelijk om preventief te fouilleren. 

De bewoners deden aan het slot van de uitzending een oproep aan Molukkers, Marokkanen en anderen om weg te blijven uit Culemborg. Eerder al deed  burgemeester Roland van Schelven (D66) een soortgelijke oproep.

Bekijk de volledige uitzending van Pauw & Witteman hier

De Veenendaalse Krant geeft een overzicht van hoe de gemeenteraadsfracties reageren op de situatie in Culemborg. Opvallend is dat de PvdA als enige spreekt van een conflict tussen bevolkingsgroepen. Culemborg wordt bestuurd door een college van VVD-CDA-D66-PvdA.

Geef een reactie

Laatste reacties (251)