71

‘Laat de rijken meer belasting betalen’

Bill Gates in een interview met BBC: 'Ik betaal niet genoeg belasting'

Wanneer we in Nederland spreken over belastingverhoging, of de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek voor de superrijken, spreekt rechts Nederland al snel van een ‘jaloezieheffing’. Eén van de rijkste mensen ter wereld, Bill Gates, pleit in een interview bij de BBC juist voor een verhoging van de belasting voor de rijken. Hij schaart zich hiermee achter president Obama die in zijn State of the Union toespraak zei dat het niet langer zo kan.


Bill Gates zegt in het interview: “Ik betaal niet genoeg belasting.” Het is een geluid dat steeds vaker gehoord wordt onder rijke Amerikanen. Ze willen meehelpen een einde te maken aan de ongelijkheid en een oplossing bieden voor de economische crisis, waar ook de Verenigde Staten onder te lijden heeft.

In Nederland weigert minister-president Mark Rutte tegelijkertijd ook maar een millimeter in te geven en iets te doen aan de hypotheekrenteaftrek voor de beter bedeelden.

Eerder sprak ook Joop van den Ende zicht tegen een ‘rijkenbelasting’ uit. Hij vindt dat de vergelijking niet opgaat met de VS, omdat de rijken daar slechts 26 procent belasting betalen. In Nederland ligt dat percentage op 52 procent. Oud-KPN topman Ad Scheepbouwer daarentegen vindt dat de rijken wel wat meer mogen betalen in Nederland. Als het maar binnen de proportie blijft.

BBC: Bill Gates: I don’t pay enough tax

Geef een reactie

Laatste reacties (71)