Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Laat dierenarts niet langer ook apothekertje spelen'

  •  
04-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varkens300_01.jpg
D66: Maak einde aan dubbelfunctie van dierenarts ... Partij wil antibioticagebruik zo terugdringen
Door het massale gebruik van antibiotica bij landbouwdieren, worden steeds meer bacteriën resistent voor de medicijnen. De bacteriën komen uiteindelijk in de voedselketen terecht en kunnen daardoor mensen infecteren. Een resistente bacterie is vaak moeilijk te behandelen. Om het aantal resistente bacteriën terug te dringen, heeft de Autoriteit Diergeneesmiddelen eerder besloten het gebruik van antibiotica terug te dringen. Dat is deels gelukt, maar D66 heeft een nieuw plan.
Tweede Kamerlid Gerard Schouw pleit ervoor dat dierenartsen voortaan niet langer geld mogen verdienen aan medicijnen. Door de dubbelfunctie van arts en apotheek van elkaar los te koppelen, is er geen winst prikkel meer. Dierenartsen hebben er nu baat bij om geneesmiddelen voor te schrijven en te leveren. Door die financiële prikkel weg te nemen, zal de dierenarts minder snel geneigd zijn om antibiotica voor te schrijven, is het idee. Schouw dient dinsdag een motie van die strekking in. 
D66 wil dat het kabinet gaat onderzoeken of het beëindigen van de dubbelfunctie daadwerkelijk kan helpen om het gebruik van antibiotica in de veehouderij te verminderen. 

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.