76

‘Laat jongeren vechten voor tolerantie’


Inspirerend gesprek met historicus Simon Schama in Buitenhof over tolerantie, nationalisme en fundamentalisme

In Buitenhof was zondag te gast de beroemde Britse historicus Simon Schama. De historicus werd geïnterviewd over afnemende tolerantie, oprukkend fundamentalisme en het toenemende nationalisme, drie grote actuele thema’s die de wereld op dit moment beheersen.

Schama is hoogleraar geschiedenis en kunstgeschiedenis op de Columbia University in New York. In Nederland werd Schama bekend met zijn boek ‘Overvloed en onbehagen’ over de Gouden Eeuw in Nederland. Hij wordt geroemd om de manier waarop hij de geschiedenis beschrijft. Zijn laatste boek is De geschiedenis van de Joden waarvan deel 1 inmiddels is vertaald. Deel twee komt volgend jaar in Nederland uit.

Hoe groot de problemen van fundamentalisme en nationalisme ook mogen lijken, Schama weet ze op prachtige wijze in perspectief te plaatsen en uit te leggen dat we niet in een negatieve spiraal moeten raken.
Als jongeren zo graag vechten, waarom leren we ze dan niet te vechten voor tolerantie? Zijn verhaal is een bijzonder pleidooi voor een nieuwe vorm van gedeeld fatsoen zonder onze eigen identiteit te verliezen.

De politiek is teveel economie geworden, maar met winkelen alleen los je de problemen niet op, aldus de wetenschapper. Deze mening staat trouwens haaks op het verhaal van de gast die voor Schama wordt geïnterviewd: de Belgische Guy Verhofstadt die als fractieleider van de Europese liberalen letterlijk zei dat de oplossingen voor de Europese problemen uit de private sector moeten komen.
Schama praat op indrukwekkende manier over het belang van pluriformiteit, vrijheid en tolerantie en breekt een lans voor het vertellen van verhalen. Want als we met z’n allen meer begrijpen van onze gedeelde geschiedenis, zal dat bijdragen aan een betere wereld.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)