22

‘Laat oom agent de hoogte van boetes bepalen’

Pieter van Vollenhoven (stichting Maatschappij en Veiligheid): agenten geven nu vaak waarschuwing omdat ze boetes te hoog vinden

Een politieagent zou niet alleen moeten bepalen of u een boete krijgt, maar ook hoe hoog die boeten wordt. Dat zegt Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid.

Van Vollenhoven komt met dit voorstel nadat politiechef Hans Vissers (Zeeland en West-Brabant) naar buiten bracht dat zijn collega’s “echt aarzeling hebben en soms zelfs niet meer optreden omdat ze vinden dat de boetes van 200 tot 300 euro voor een verkeersovertreding echt te veel zijn.”

Verkeersovertreders zouden er dus vaak met een waarschuwing van afkomen, omdat agenten de boetes te hoog vinden. Op de website van Maatschappij en Veiligheid stelt Van Vollenhoven voor:

Probleem is dat de politie slechts twee keuzen heeft: een waarschuwing of de vastgestelde boete. De Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP), onder voorzittershap van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, vraagt zich af of het niet verstandig is de beslissingsbevoegdheid van de politie te vergroten door haar de keuze te laten uit verschillende (bijvoorbeeld drie) boetebedragen voor een bepaalde overtreding. De politie kan dan rekening houden met de ernst van de overtreding in een concreet geval. De SMVP verwacht dat hierdoor het politieoptreden aan acceptatie zal winnen en de verkeersveiligheid in positieve zin wordt beïnvloed.

Volgens Van Vollenhoven wordt het optreden van de politie zo meer geaccepteerd. “Bovendien kan het gezag van agenten toenemen. Dus waarom niet de beslissingsbevoegdheid van de politie vergroten?”, aldus de voorzitter van Maatschappij en Veiligheid.

Maatschappij en Veiligheid: Hoge boetes opnieuw onder de loep

Foto-cc: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (22)