106

‘Laat ouderen de coronacrisis betalen’

Ouderen hebben het meeste te duchten van het coronavirus: zij worden vaker ernstig ziek en hebben een grotere kans om te overlijden. Maar jongeren hebben economisch het meeste te lijden onder de coronacrisis: zij verliezen het vaakste hun baan. Om die reden zouden ouderen een coronabelasting moeten betalen, vindt de Belgische Oxford-econoom Jan-Emmanuel De Neve.

“Jongeren zijn degenen die het minste baat hebben bij de lockdown, omdat ze minder vatbaar zijn voor het virus”, verklaart De Neve tegenover de VRT. “En dus moet er toch wel ergens het besef komen van de oudere generatie dat de jongeren zich voor een stuk aan het opofferen zijn.” Eerder pleitte De Neve er ook al voor om de lockdown voor twintigers en dertigers te versoepelen.

Pensioenexpert Marjan Maes van de KU Leuven ziet een generieke coronabelasting voor ouderen niet zitten, vertelt ze aan de VRT. Volgens haar is het beter om de belastingvoordelen voor de hoogste pensioenen terug te dringen. Ook zou de pensioenleeftijd volgens haar moeten worden verhoogd.

Geef een reactie

Laatste reacties (106)