35

‘Laat patienten niet in de steek’

Mensen met zeldzame ziekte opnieuw de klos

De SP, PVV en D66 hebben gereageerd op de plannen van het CVZ om dure medicatie voor bepaalde type patienten te stoppen. In het advies van het College voor Zorgverzekeringen, dat onlangs werd gepresenteerd aan minister Schippers, staat dat er moet worden gekeken naar de kosten en baten van een behandeling van een zeldzame ziekte.

Volgens het CVZ zijn de kosten van de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry te hoog in verhouding tot de ‘resultaten’ van de behandeling. In 2010 werd in totaal 11 miljoen euro uitgegeven aan de behandeling van ongeveer zestig patiënten met de ziekte van Fabry. Aan de behandeling van de ziekte van Pompe werd 44 miljoen uiitgegeven. Bij beide stofwisselingsziekten maken de patiënten bepaalde enzymen onvoldoende aan.  

In de Kamer is er door de SP en PVV ontsteld gereageerd op het advies. Ze typeren de aanbeveling als ‘onethisch’. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt de minister afstand moet nemen van de aanbeveling en dat de industrie de prijzen maar moet verlagen:

Het is volstrekt ondoorzichtig waarom die middelen zo duur moeten zijn.

Maar ook als de middelen op goede gronden zo duur zijn kan dat volgens Leijten geen argument zijn om het middel niet te geven aan patiënten die geen alternatief hebben:

We zouden wel met de industrie kunnen kijken of het werkelijk nodig is dat die medicijnen zo duur zijn. We hebben een stap vooruit gezet door mensen met heel bijzondere ziekten ook te helpen. Dat kan je niet zo maar terugdraaien.

Ook vanuit andere partijen is er gereageerd. Scheidend PvdA-parlementariër Eeke van der Veen spreekt van een “verstandig advies als je er rationeel naar kijkt”. Hij zegt dat het CVZ goed gekeken heeft naar de medische opbrengst in vergelijking met de kosten. D66-Kamerlid Pia Dijkstra vindt dat er individueel gekeken moet worden of patiënten baat hebben bij het middel.

VVD-woordvoerder Anne Mulder wilde niet reageren, zij wacht op het definitieve besluit van minister Schippers.

NOS: Politiek worstelt met dure pillen

Geef een reactie

Laatste reacties (35)