31

‘Laat rechters wetten toetsen aan Grondwet’

Voorzitter Raad voor de Rechtspraak pleit voor controle ... Eerder noemden rechters wetsvoorstellen van bewindslieden 'broddelwerk, gestuurd door populisme'

Dinsdag houdt de Eerste Kamer een ‘expertmeeting’ over de staat van de Rechtsstaat, als voorbereiding op het debat dat in maart hierover wordt gehouden. Minister Opstelten, staatssecretaris Teeven en minister Plasterk zullen hierbij aanwezig zijn, alsook allerlei kopstukken uit justitieel Nederland. In Nieuwsuur neemt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, daar een voorsprong. Hij pleit ervoor dat het rechters mogelijk moet worden gemaakt te controleren of nieuwe wetten en verdragen volgens de Grondwet wel door de beugel kunnen.


De Eerste Kamer maakt zich zorgen over onze rechtsstaat. De Tweede Kamer is zeer daadkrachtig als het gaat om de rechtspraak, minister Opstelten lanceert dan ook de ene na de andere wetsvoorstel. Maar stroken deze wel met onze grondwet? Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak is te gast bij Nieuwsuur. Hij oppert dat rechters de mogelijkheid moeten krijgen om in de toekomst nieuwe wetsvoorstellen te toetsen aan onze Grondwet.

Vrij Nederland hield eind vorig jaar een enquête. Daaruit bleek dat een kwart van de Nederlandse rechters de afgelopen vijf jaar heeft overwogen op te stappen. De reden: ze zijn de werkdruk en de bemoeienis van politici zat. Nieuwsuur schrijft:

De ondervraagde rechters noemden wetsvoorstellen van de bewindslieden op Veiligheid en Justitie ‘broddelwerk’, gestuurd door ‘populisme’, met het gevaar dat het land verwordt tot ‘een bananenrepubliek’.

cc-foto: FaceMePls

Geef een reactie

Laatste reacties (31)