33

‘Laat stemmen tellen aan computer over’

Commissie adviseert: Laat kiezer zelf stembiljet uitprinten op stembureau ... Stemcomputer nog steeds niet te controleren ... Expert Rop Gonggrijp is kritisch

De stemcomputer komt misschien terug, maar dan op een heel andere manier dan voorheen. Een commissie stelt voor kiezers hun stembiljet zelf te laten uitprinten op het stembureau, meldt de NOS woensdag. Vervolgens doet de kiezer het biljet zelf in een stembus. Na de stemming worden alle stembiljetten met scanapparatuur elektronisch geteld.


In Nederland werd al eerder met computers gestemd, maar dat systeem werd in 2007 afgeschaft, omdat de machines niet veilig genoeg waren. Minister Plasterk liet dit jaar een commissie onder leiding van de Utrechtse commissaris van de koning Van Beek onderzoeken of er nieuwe mogelijkheden zijn.

De commissie heeft verschillende vormen van stemmen en tellen bekeken. NOS:

Volgens Van Beek helpt stemmen met een printer alle kiezers correct hun stem uit te brengen en voorkomt deze methode ongeldige stemmen. Door elektronisch te tellen zullen de tellingen nauwkeuriger en sneller verlopen, verwacht de commissie. Het tellen zou binnen een uur klaar kunnen zijn.

Stemcomputer nog steeds niet te controleren
De commissie stelt dat nu ongeveer 1 miljoen mensen moeite hebben zelfstandig hun stem uit te brengen. Het nieuwe systeem zou hen helpen. Van Beek heeft ook onderzocht of er weer een stemcomputer zou kunnen komen die de stem elektronisch opslaat en telt. Maar volgens de commissie is dat niet transparant en nog altijd niet controleerbaar.

Vertrouw Stemcomputers Niet
Rop Gonggijp was inititatiefnemer van Vertrouw Stemcomputers Niet, de actiegroep die ervoor zorgde dat het rode potlood terugkwam. Hij is kritisch over het voorstel van de commissie-Van Beek, meldt de NOS. Als je stem wordt uitgeprint, is volgens hem vrij gemakkelijk te achterhalen wie wat heeft gestemd.

Video NOS: Plasterk over stemcomputers: slim voorstel

NOS: Advies: voer stemcomputer in

NOS: Stemcomputer kwam snel, ging snel

Rapport van de commissie: PDF

Geef een reactie

Laatste reacties (33)