Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Laat stemmen tellen aan computer over'

  •  
18-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
Plasterk300_01.jpg
Commissie adviseert: Laat kiezer zelf stembiljet uitprinten op stembureau ... Stemcomputer nog steeds niet te controleren ... Expert Rop Gonggrijp is kritisch
De stemcomputer komt misschien terug, maar dan op een heel andere manier dan voorheen. Een commissie stelt voor kiezers hun stembiljet zelf te laten uitprinten op het stembureau, meldt de NOS woensdag. Vervolgens doet de kiezer het biljet zelf in een stembus. Na de stemming worden alle stembiljetten met scanapparatuur elektronisch geteld.
In Nederland werd al eerder met computers gestemd, maar dat systeem werd in 2007 afgeschaft, omdat de machines niet veilig genoeg waren. Minister Plasterk liet dit jaar een commissie onder leiding van de Utrechtse commissaris van de koning Van Beek onderzoeken of er nieuwe mogelijkheden zijn.
De commissie heeft verschillende vormen van stemmen en tellen bekeken. NOS:
Volgens Van Beek helpt stemmen met een printer alle kiezers correct hun stem uit te brengen en voorkomt deze methode ongeldige stemmen. Door elektronisch te tellen zullen de tellingen nauwkeuriger en sneller verlopen, verwacht de commissie. Het tellen zou binnen een uur klaar kunnen zijn.
stemprinter
Stemcomputer nog steeds niet te controleren De commissie stelt dat nu ongeveer 1 miljoen mensen moeite hebben zelfstandig hun stem uit te brengen. Het nieuwe systeem zou hen helpen. Van Beek heeft ook onderzocht of er weer een stemcomputer zou kunnen komen die de stem elektronisch opslaat en telt. Maar volgens de commissie is dat niet transparant en nog altijd niet controleerbaar.
Vertrouw Stemcomputers Niet Rop Gonggijp was inititatiefnemer van Vertrouw Stemcomputers Niet, de actiegroep die ervoor zorgde dat het rode potlood terugkwam. Hij is kritisch over het voorstel van de commissie-Van Beek, meldt de NOS. Als je stem wordt uitgeprint, is volgens hem vrij gemakkelijk te achterhalen wie wat heeft gestemd.
Rapport van de commissie: PDF

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.