Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laatste gratis Pers snel weggegrist

  •  
30-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-DePersopdef_300.jpg
Journalist en ex-Persjournalist: De Pers was te goed voor een gratis krant
De laatste ‘gratis kwaliteitskrant’ De Pers verscheen vandaag voor het laatst. Vijf jaar na haar eerste verschijning is het krantje nog steeds een van de meest geliefde van de gratis kranten. Op stations was het krantje al snel weggegrist. De Pers nam afscheid met achtergrondstukken, commentaar, paginagrote cartoons en een liefdesverklaring. Volgens de hoofdredacteur stonden er zeker vijf artikelen in die je nergens anders leest. De krant ging ten onder aan tegenvallende adverteerdersinkomsten en dat is volgens ex-journalist van De Pers Lars Anderson de bottleneck geweest. De Pers was te goed.
In zijn opiniestuk in de Volkskrant schrijft Anderson:
“Het kernprobleem was echter dat De Pers te goed was. Een gratis krant is voor adverteerders vooral interessant als deze door zo veel mogelijk mensen wordt doorgebladerd. Je leest hem, en je werpt hem op de schoot van je buurman. Elke Spits of Metro wordt door vier, vijf mensen gelezen, waardoor een adverteerder een enorm bereik heeft. Maar wat doet de lezer van De Pers? Precies: die steekt hem in zijn tas.
Het afscheid van De Pers was rond 09.30 trending op Twitter. Momenteel wordt gekeken de krant een digitale doorstart kan maken, maar volgens Jan Jaap Heij is die kans behoorlijk groot dat die plannen niet doorgaan. “We zullen tot eind april moeten wachten”, zei hij donderdag. Met de krant verdwijnt ook de website van De Pers.
Het verdwijnen van De Pers is volgens Anderson het signaal dat kwaliteit niet gratis te vermarkten is. De journalistiek kan daar haar voordeel mee doen.
“Dankzij Boekhoorn (miljoeneninvesteerder in De Pers) weten we wél dat gratis geen antwoord is; het ondermijnt alles waar gedegen journalistiek voor staat. Laat dat besef in hemelsnaam terugkomen in de journalistiek.
cc-foto: Nextcolor Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.