Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laatste kans voor Darfur

  •  
16-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Aanklager: 'De wereld faalt op  een erbarmelijke manier als het erom gaat de genocide te stoppen'
Tijdens een persconferentie in Den Haag zei hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) dat het arrestatiebevel wegens genocide tegen Omar al-Bashir de laatste kans is voor de mensen in Darfur.
Sudan wil niet samenwerken met het Internationaal Strafhof omdat het land geen partij is van het ICC-optingsverdrag. Moreno wijst ze erop dat ze wel partij is bij de Genocideconventie. De VN-veiligheidsraad kan voor de lidstaten bindende besluiten nemen.
Moreno hoopt dat de VN-Veiligheidsraad nu in actie komt, meldt de Volkskrant. ‘Mensen moeten er leven zonder voedsel en zonder medische verzorging. Vrouwen worden er permanent verkracht.’
Sinds 2003 is er al een bloedend conflict gaande in Darfur waarbij gewapende groeperingen tegen het regeringsleger en Arabische milities strijden. Naar schatting zijn er al 300.000 mensen in deze oorlog vermoord en ongeveer 2,7 miljoen anderen zijn gevlucht. In Juni kwamen er 221 mensen om.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.