6

Laatste mannelijke witte neushoorn overleden

De laatste mannelijke witte neushoorn Sudan, woonachtig in Kenia, is na 45 jaar ingeslapen. Sudan was de afgelopen dagen ernstig verzwakt en kon niet meer op zijn poten staan. Door grootschalige stroperij, de hoorn is meer waard dan goud, zijn er nu nog maar twee witte neushoorns in leven.

Sudan was een erg populaire neushoorn. Hij werd als kalf gevangen in Zuid-Sudan en bracht het grootste deel van zijn leven door in een dierentuin in voormalig Tsjechoslowakije. In 2010 werd hij los gelaten in een privé natuurreservaat in Kenia, in de hoop dat hij zich zou gaan voortplanten. Die drang was echter, waarschijnlijk door zijn jarenlange gevangenschap, verdwenen. Sudan werd door zijn eigenaren neergezet als een symbool voor het uitsterven van zijn soort en werd een populaire toeristische attractie.

Sudans sperma is opgeslagen en ingevroren. De laatste twee nog levende witte neushoorn vrouwtjes zijn echter wegens zwakke gezondheid ongeschikt als draagmoeder bevonden. Wetenschappers hopen door middel van IVF alsnog een eitje te bevruchten en de zwangerschap te laten uitdragen door een grijze neushoorn draagmoeder.

 

CC-foto: Jessica Leas

Geef een reactie

Laatste reacties (6)