Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Laatste rustplaats voor Soeterbroeks cartoon

  •  
18-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
Rustplaatscartoon.jpg
Cartoon kwam de vrijdenkersruimte van de Tweede Kamer niet in, maar hangt nu in Stedelijk Museum in Schiedam
De omstreden cartoon van Adriaan Soeterbroek die door Wilders werd verboden heeft zijn laatste rustplaats gekregen. Hij hangt nu in de vrijdenkersruimte van beeldend kunstenaar Jonas Staal in het Stedelijk Museum in Schiedam. Staal maakt in 2005 een fotocollage die Wilders niet zinde waarop hij werd gearresteerd.
Uitgesproken VARA filmde hoe Staal de cartoon persoonlijk aan de muur hing. Aanvankelijk had Francisco van Jole, eindredacteur van Joop.nl het plan om de cartoon in de Vrijdenkersruimte van de Tweede Kamer te hangen, maar daar kwam hij niet in, ook al zijn de kunstwerken die daar hangen net als de cartoon niet verboden.
De cartoon van Adriaan Soeterbroek hangt nu in het Stedelijk Museum in Schiedam waar zaterdag tijdens de tentoonstelling Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2011 wordt geopend waar onder andere werk van Jonas Staal hangt. De kunstenaar heeft de Vrijdenkersruimte nagemaakt en wil de wijze waarop  kunstwerken worden gebruikt als instrumenten voor het verbeelden van politieke vrijheidsidealen onderzoeken.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.