28

Laatste stap gezet in annexatie Krim

EU scherpt sancties tegen Rusland aan en sluit akkoord met Oekraïne

De Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, heeft vrijdag ingestemd met de aansluiting van de Krim bij Rusland. De Krim is daarmee nu een onderdeel van Rusland geworden, meldt nieuwssite NU.nl


NU.nl vat de ontwikkelingen van de afgelopen dagen samen: 

De inwoners van de Krim stemden zondag tijdens een referendum massaal voor aansluiting bij Rusland. Dinsdag ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een verdrag over de aansluiting. De Doema, de Russische Tweede Kamer, bekrachtigde dit donderdag. De toestemming van de Federatieraad was de laatste stap.

De Volkskrant meldt dat de EU haar sancties tegen Rusland aanscherpt. De Europese regeringsleiders hebben vannacht 12 namen toegevoegd aan de zwarte lijst van politici uit Rusland en de Krim die Europa niet meer in mogen en wier financiële tegoeden worden geblokkeerd.

Economische strafmaatregelen tegen Rusland werden niet afgekondigd. Wel besloten de leiders dergelijke sancties voor te bereiden, zoals een exportverbod van wapens, strafmaatregelen tegen Russische investeerders en het stopzetten van de levering van voor Rusland belangrijke goederen.

De Europese Unie en Oekraïne hebben ondertussen in Brussel hun onderlinge banden versterkt. De 28 EU-regeringsleiders en de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek tekenden daar een akkoord voor nauwere samenwerking. Het is de bedoeling dat een volledig associatieverdrag, dat de weg vrijmaakt voor een vrijhandelsakkoord, na de Oekraïense verkiezingen wordt ondertekend door de nieuwe regering. De vorige regering in Kiev zag onder grote druk van Rusland af van het verdrag met de EU. Dit leidde tot grote onrust en de uiteindelijke omwenteling in Oekraïne.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)