0

Laatste verdachte Joegoslavië-tribunaal opgepakt

Goran Hadzic was indertijd leider van de Kroatische Serviërs en zou betrokken zijn bij de moord op honderden Kroaten en andere niet-Serviërs

De Servische Kroaat Goran Hadzic is opgepakt meldt de Servische regering tegenover internationale persbureaus. Hadzic is de laatste verdachte van het Joegoslavië-tribunaal die is opgepakt en wordt verdacht van oorlogsmisdaden. De Servische president Boris Tadic houdt om 11.00 uur een persconferentie.

President Boris Tadic had na de arrestatie van Mladic al goede hoop ook Hadzic snel te pakken. Hadzic was indertijd leider van de Kroatische Serviërs en een sleutelfiguur in het door Kroatische Serviërs uitgeroepen ‘Republiek Krajina’. Tussen 1991 en 1995 zijn honderden Kroaten en niet-Serviërs vermoord in het omstreden gebied tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië.

Update 12.00

Hadzic werd woensdagochtend om 8.24 lokale tijd gearresteerd in de regio Fruska Gora bij de stad Novi. Daar zou hij zich volgens de staatszender RTS hebben schuilgehouden in het Servische-orthodoxe klooster Krusedol.

In zijn persconferentie vertelde Tadic dat de speurtocht naar Hadzic te vergelijken is met die naar Osama bin Landen.

Het heeft bijna tien jaar geduurd voordat bin Laden gevat kon worden. Dat kon alleen maar na een uiterst efficiënte en grondige zoektocht. Dat is bij Hadzic ook het geval geweest.

Verwacht wordt dat Hadzic zo snel mogelijk wordt overgebracht naar het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Daar hebben EU commissarissen zich vooruit gesproken. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, Herman Van Rompuy, Europees president en EU-buitenlandchef Catherine Ashton tekenden daar een gezamenlijke verklaring voor, meldt de Volkskrant.

Volkskrant: Tadic: Hadzic net zo moeilijk te vinden als Bin Laden
NRC: Laatste verdachte Joegoslavië-tribunaal Goran Hadzic opgepakt

cc-foto: Icty.org

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (0)