10

Lady Gaga op de bres voor homo militairen

Alleen al de laatste twee jaar werden 400 soldaten ontslagen omdat ze openlijk voor hun seksuele geaardheid uitkwamen

In Amerika is in 1993 een wet aangenomen die stelt dat homo’s, lesbiennes en biseksuelen die in het leger openlijk voor hun geaardheid uitkomen, ontslagen mogen worden. Singer-songwriter Lady Gaga wil dat de discriminerende wet ‘Don’t Ask Don’t tell’ onmiddellijk stopt en roept Amerikanen op hun beklag te doen bij hun plaatselijke senatoren.


Sinds 1994 zijn in Amerika 13,500 soldaten ontslagen vanwege Don’t Ask Don’t Tell. Alleen al de laatste twee jaar gaat het om 400 soldaten. De Amerikaanse president Obama heeft al aangekondigd de wet te willen stoppen en ook Colin Powell en Richard Cheney willen dat de wet opnieuw wordt onderzocht. Uit onderzoek van Zogby International in 2006 bleek dat 73 procent van de militairen geen enkel probleem heeft met de seksuele geaardheid van hun mede soldaten.

Lady Gaga sprak met een aantal militairen die door de wet zijn ontslagen. “Het meest schrijnende vond ik dat de meesten van hen het liefst weer terug het leger ingaan”, zegt Gaga in haar oproep op Youtube. “Ze doen niets liever dan hun eigen land dienen, terwijl datzelfde land hen discrimineert.”

Lady Gaga wil niet wachten op het logge overheidsapparaat of nog meer onderzoeken. Pas bij 234 stemmen tegenover 194, zal het Huis van Afgevaardigden een amendement aannemen dat ertoe kan leiden dat het Amerikaanse Defensieapparaat de wet begin 2011 intrekt. Daarom hoopt de artieste dat zoveel mogelijk mensen hun beklag doen bij senatoren zodat zij tegen de wet zullen stemmen.
cc-foto: ama_lia

Geef een reactie

Laatste reacties (10)