22

Lagarde: Wereldeconomie nog steeds kritiek

Nederland zet bezuinigingen door. Ook bij verdere achteruitgang van de economie

IMF-president Christine Lagarde zegt dat de wereldeconomie zich nog steeds in een kritieke fase bevindt. Dat zei ze na afloop van de vergadering met ministers van Financien en centralebankpresidenten. “De situatie is ernstig, maar er zijn al veel positieve stappen gezet”, zei ze.

Tijdens de vergadering zijn de leden het eens geworden over een aantal belangrijke zaken.

Op het gebied van de regulering van het financiële systeem en het versterken van de banken is al veel gebeurd, op het gebied van bezuinigingen is veel toegezegd. We zijn halverwege, nu moeten we stevig doorzetten om aan de andere kant te komen.

Lagarde maakt zich zorgen over de grote van de IMF kas. Die kas met ongeveer 400 miljard dollar is nu nog groot genoeg om de gevolgen van de economische crisis te bestrijden, maar zal snel leeglopen wanneer kwetsbare landen en landen die niet direct met de crisis te maken hebben, het geld ineens dringend nodig hebben. De topvrouw wil zo snel mogelijk met de landen in gesprek om hun behoefte te kunnen inschatten.

Jan Kees de Jager (Financiën) zei na de top dat de rijke landen vasthouden aan hun bezuinigingsprogramma. Ook wanneer de economie nog verder achteruit gaat. “Overheidsschulden zijn in potentie veel gevaarlijker dan een beetje economische krimp”, zei hij. Hij benadrukte dat eurolanden de komende weken duidelijk moeten maken hoe zij de eurozone bestuurskundig sterker willen maken.

BNR-Nieuwsradio: Lagarde: wereldeconomie op kritiek punt

cc-foto: IMF

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (22)